Sve više djece među radikalnim islamistima

Francuska policija navodi da se gotovo 2.000 djece nalazi na listi radikalnih islamista u toj zemlji, kojih je ukupno 15.000. Prema pisanju francuskog "Žurnal de dimanša", najmlađe od 1.954 djece sa liste ima samo 11 godina.

Svijet 09.10.2016 | 21:45
Sve više djece među radikalnim islamistima
Francuske vlasti formirale su bazu podataka u martu 2015. godine, nakon napada na kancelarije satiričnog magazina "Šarli Ebdo" i jevrejsku prodavnicu u Parizu u januaru iste godine, kada je ubijeno 17 osoba.

Međutim, time nisu spriječeni kasniji koordinisani napadi u Parizu u novembru prošle godine, kada je ubijeno 130 osoba, ili masakr 86 lica u Nici u julu ove godine.

Od decembra 2014. godine u Francuskoj je zabilježen ukupno 21 napad.

Francuske vlasti ističu da većina ljudi sa liste živi u predgrađima gradova i da su u pitanju uglavnom delinkventi, zavisnici od alkohola ili narkotika.

"Riječ je o uglavnom muškarcima između 18 i 25 godina i oni su `psihološki zbunjeni`. Većina djece sa liste su djevojčice i najmlađa ide u osnovnu školu", piše list.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev izjavio je da neće lokalnim vlastima objaviti imena identifikovanih kao prijetnju po društvo jer bi to bilo neustavno.

On je potvrdio da je od januara uhapšeno 355 osoba zbog povezanosti sa terorističkim mrežama.

Izvor: Agencije
Foto: Arhiva/vocativ.com

Komentari / 0

Ostavite komentar