SP - Afrika, kvalifikacije: Gabon bez metaka za pancir Maroka! Ludnica u Burkini Faso, rafal Slonova!

Obamejan, Kanga i Panteri razočarali! Gabonci nisu iskoristili prednost domaćeg terena protiv rivala koji nije računao na trojicu najboljih. Ludnica u Burkini Faso, rafal Slonova pokrio grešku Baija, Mbokani predvodio gaženje Libije! Kakav čudan meč, Južna Afrika ostala bez pobede u 91. minutu!

Fudbal 09.10.2016 | 00:15
SP - Afrika, kvalifikacije: Gabon bez metaka za pancir Maroka! Ludnica u Burkini Faso, rafal Slonova!
Nastavljene su mondijalske kvalifikacije u Africi, a još jedan domaćin je razočarao svoje navijače. Opšte je poznato koliko domaći teren znači u Africi i zato remi bez golova Gabona protiv Maroka svakako ne ide u prilpog domaćem timu.

Zvezdin vezista Gelor Kanga je odigrao ceo meč za Gabon, ali nije odskočio i utopio se u sivilo igre domaćeg tima. Predvođen Pjer-Emerikom Obamejan, skupo plaćenimDidijeom Ndongom (prešao za 20.000.000 evra u Sanderlend), Juventusovim MarijomLeminom, pa i Zvezdinim plejmejkerom Kangom, Gabon nije uspeo da probije bedem Maroka koji je došao da se brani i uspeo je u toj misiji.

Utakmica za zaborav, prave šanse su izostale, nije bilo mnogo toga zanimljivog da se vidi. Gabon je imao inicijativu, ali ne i velike prilike koje bi pretvorio u gol. Gosti su sjajno čuvali Obamejana, konstantno faulirali Leminu, i oterali daleko od gola Kangu i Ndongašto je rezultiralo remijem bez golova. Potpuna defanzivna orijentacija Marokanaca i ne čudi s obzirom da su doputovali bez trojice najboljih igrača Bufala, Benatije i Dirara koji su povređeni, a Ajaksov Hakim Zijeh je ostao na klupi. Sa takvim odnosom snaga, bod u gostma protiv Gabona je odličan rezultat za Maroko.

Što se tiče Zvezdinog veziste Kange, nije ostavio neki poseban utisak. Iako je izvodio skoro sve prekide u domaćem timu, nije se proslavio. Promašio je najbolju šansu za domaći tim u prvom poluvremenu kada je imao otvoren šut iz dobre pozicije, ali je šutirao van okvira gola. U pojedinim trenucima je pokazivao preveliku nervozu pa mu je sudija progledao kroz prste što mu nije pokazao drugi žuti karton pošto je prvi zaradio u 35. minutu. Najbolju priliku propustio je Obamejan sredinom drugog poluvremena kada je njegov šut glavom sa dva metra odbranio golman gostiju. Poslednju šansu Gabon je imao u 93. minutu, ali je Kanga opet bio neprecizan.

Nastavljene su mondijalske kvalifikacije u Africi a dvoje velikih favorita je startovalo pobedama.

Obala Slonovače je pobedila Mali 3:1 u prvom kolu grupne faze i zakoračila sigurnim korakom ka Rusiji. Međutim, nisu Slonovi imali baš tako lagan posao kao što rezultat govori. Iako slabija nego prethodnih godina, gostujuća selekcija sa Alenom Žiresom na klupi je prilično zabrnilua domaću publiku u Buakeu.

Mali je poveo golom iskusnog Jatabarea koji je lukavo iskoristio veliku grešku Erika Baijai nesporazum sa golmnanom Gbouom. Ipak, odgovor Slonova je bio žestok i ubedljiv. Vođstvo Malija je trajalo do 26. minuta kada je usledio rafal Obale Slonovače i tri gola za osam minuta.

Prvo je Aston Vilino skupoceno pojačanje Žonatan Kođija postigao sjajan gol udarcem van kaznenog prostora i nagovestio zašto ga porede sa Drogbom. Potom je Kulibalizatresao soptsvenu mrežu posle centrašuta sa desnog krila, da bi Žervinjo volejom potpuno nokautirao Mali. Ekspresnim preokretom za 3:1, Slonovi su smirili situaciju i do kraja meča rutinski čuvali prednost. Mali će morati da bodove traži na nekom lakšem gostovanju... U prvom meču grupe, Gabon i Maroko su odigrali bez golova.



U grupi A, DR Kongo je krenuo prema očekivanjima i potpuno rasturio autsajdera Libiju - 4:0. Kao što se i pretpostavljalo, Mbokani, Bolasi i družina su prejak rival za slabašnu četuHavijera Klementea.

Mbokani je otvorio seriju moćnim udarcem sa distance u šestom minutu. U nadokandi prvog poluvremena, domaćin je duplirao prednost pošto je strelac bio Bolingi posle povratne lopte Magome. Na početku drugog dela igre, Mbokani je glavom postigao drugi gol na meču, a tačku je stavio rezervista Mubele. Pritisak je sada na Tunisu koji sutra dočekuje Gvineju...



Najveća drama je viđena u Uagaduguu gde je Burkina Faso dočekala Južnu Afriku, bila na rubu poraza ali je u 91. minutu izvukla bod 1:1. Potpuno lud meč...

Burkina Faso je u 10. minutu propustila idealnu priliku za vođstvo pošto je Pitroipa bio neprecizan iz penala. Južna Afrika je povela u 80. minutu uz mnogo sreće kada je posle kornera, loše izbijene lopte domaće odrbane i gužve pred golom, Furman uspeo da pronađe put do mreže kroz šumu nogu. Ali Burkina Faso je u 89. minutu dobila novu idealnu priliku za gol. Opet penal! Ovoga puta je Alan Traore preuzeo odgovornost i promašio ceo gol!

Kada je izgledalo da je sreća napustila Burkinu Faso usledio je neverovatan gol u 91. minutu. Bakari Kone je  uhvatio makazice, a Banu Dijavara uspeo da zakači loptu i skrene je u mrežu za veliko slavlje na stadionu.



Bod koji suštinski ne znači mnogo ni jednima ni drugima s obzirom da je Senegal veliki favorit u grupi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar