SP: I oslabljeni Belgijanci nokautirali BiH!

Bez nekoliko standardnih prvotimaca, fudbaleri Belgije deklasirali su Bosni i Hercegovini i nanijeli joj prvi poraz u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine. Belgija - BiH 4:0 (2:0).

Fudbal 07.10.2016 | 23:30
SP: I oslabljeni Belgijanci nokautirali BiH!
Pristalice BiH nastojaće što prije da zaborave večerašnji meč u Briselu, u kojem je su "zmajevi" doživjeli jedan od najtežih poraza u istoriji.

A izabranici Mehmeda Baždarevića sigurno će imati istu želju, kako bi se u što boljem stanju pripremili za naredni kvalifikacioni duel sa Kiprom.

BELGIJA - BIH 4:0 (2:0)

Ubjedljiv trijumf protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine očigledno nije bio dobar pokazatelj snage selekcije BiH.

Već u prvom jačem meču, "zmajevi" su posrnuli, i to kako!

Odigrali su očajan meč na stadionu "Kralj Boduen", a osim prečke "rezerviste" Milana Đurića, koji je po ko zna koji put pokazao da zaslužuje mjesto u prvoj postavi, skoro da ništa ozbiljno nisu uradili.

Raspoloženi Belgijanci, kojima je nedostajalo nekoliko ključnih igrača, dominirali su tokom većeg dijela meča i održali pravu lekciju bh. fudbalerima.

Nezaustavljiv je bio fudbaler Napolija Dris Mertens, koji je razigravao saigrače, a "zmajevi" nisu imali rješenja za njegovu sjajnu igru. Prvo je "natjerao" Emira Spahića da zatrese svoju mrežu, a onda "spojio" s loptom prvo Edena Azara, a onda i Tobija Alderverelda za visokih 3:0. Tačku na "I" stavio je Romelu Lukaku, koji je desetak minuta prije gola promašio nemoguće.

"Zmajevi" nisu ličili na sebe. Iako je Baždarević od prvog minuta izašao sa formacijom sa dva napadača, Edin Džeko i Vedad Ibišević nisu pokazali ništa. Zakazao je i vezni red na čelu sa Miralemom Pjanićem, koji se nije vidio cijeli meč. Debitant Mato Jajalo grubo je pogriješio kod drugog gola, pa će mu prvi meč u dresu BiH ostati u gorkom sjećanju.

Kada se podvuče linija, potpuno zaslužen trijumf Belgije, koji su još jednom pokazali da im nema ravnih u grupi H i pravo čudo bi trebalo da se desi da ne ostanu na prvom mjestu, na kojem su sada.

BiH naredni meč igra u ponedjeljak. Na stadion "Bilino polje" u Zenici stiže Kipar, koji je nakon prva dva meča bez bodova, kao i debitant Gibraltar.

BELGIJA: Kurtoa - Vertongen, Aldervereld, Munije, Dž. Lukaku (21. Siman) - Felaini, Vitsel, Azar (87. Miralas), Karasko, Mertens - R. Lukaku (82. Benteke).

Selektor: Roberto Martinez.

BIH: Begović - Spahić, Zukanović, Bičakčić, Kolašinac - Jajalo (73. Višća), Medunjanin, Pjanić (81. Cimirot), Lulić - Ibišević (65. Đurić), Džeko.

Selektor: Mehmed Baždarević.

REZULTATI 2. KOLA:

Belgija - BiH 4:0 (Spahić 26 autogol, Azar 29, Aldervereld 60, Lukaku 79)
Grčka - Kipar 2:0 (Mitroglu 12, Mandalos 42)
Estonija - Gibraltar 4:0 (Kait 47, 70, Vasiljev 52, Mošnikov 88)

TABELA: Belgija 6, Grčka 6, BiH 3, Estonija 3, Kipar 0, Gibraltar 0.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hm

07.10.2016 21:51

realno, večeras su bii neuporedivo bolji od naših momaka.. i sasvim zasluženo pobijedili.. mada, mora se reci i da nam ništa nije islo od ruke, tj. noge..

ODGOVORITE
Name

Јоја с Козаре

08.10.2016 06:33

Срећа што неби у првој постави неко од Срба ил 'Рвата.