"BiH realizovala sve iz pisma namjere"

Delegacije BiH prisustvuje godišnjoj Skupštini MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu u okviru kojih će se naši predstavnici sastati s čelnim ljudima ove dvije važne međunarodne finansijske institucije.

Bosna i Hercegovina 07.10.2016 | 18:43
"BiH realizovala sve iz pisma namjere"
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je ovo dobra prilika da se napravi presjek stanja realizacije dosadašnjih aktivnosti iz pisma namjere koje su potpisali BiH i MMF, i projekata koje BiH planira realizovati sa Svjetskom bankom u sljedećih pet godina.

"Sastanci su bili vrlo konstruktivni. Zaključeno je da smo do sada realizovali sve predviđene aktivnosti definisane pismom namjere i akcionim planom sa jasnom dinamikom realizacije tih aktivnosti. Oni su uglavnom vezani za dalje fiskalni i finansijsko jačanje za poboljšanje poslovnog okruženja, nove podsticaje bankama u smislu kreditiranja privrednih aktivnosti i jačanje svih onih sistema koji znače ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost BiH", kazao je Zvizdić.

Istakao je kako će BiH nastaviti sa realizacijom svih aktivnosti prije naredne misije MMF-a koja će biti krajem novembra ili početkom decembra, te da imaju potpune garancije da će sve aktivnosti koje realizuje Savjet ministara BiH i entitetske vlade biti završene u predviđenim rokovima.

"Predstavnici MMF-a su vrlo zadovoljni dosadašnjim aktivnostima. Sa Svjetskom bankom ćemo definisati projekte koji će biti dio plasmana u narednih pet godina vrijednosti u iznosu od 750 miliona dolara, a tu ćemo se isključivo fokusirati na jačanje poslovnog okruženja, projekte novog zapošljavanja, restrukturiranje bitnih sektora javnih kompanija koje će značiti dalji ekonomski razvoj i kretanje ka samoodrživosti BiH", rekao je Zvizdić.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dimnjačar

07.10.2016 16:57

Ne "sabotirajte" rudonju, malo lakše sa ovim informacijama. Narednih šest mjeseci tema anketa/deterdženti, dok "patriote" ko najveće kujice slijede instrukcije iz MMF-a do posljednje riječi. Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti, da nam se cijeli svijet čudi i piša od smijeha...

ODGOVORITE
Name

Re Dimnjacar

08.10.2016 05:00

Instrukcije od MMF-a su dobre i oni su naredili da se smanji broj zaposlenih u administraciji.

Name

Ambasadorka SAD

07.10.2016 17:14

Ne dam vam nista.

ODGOVORITE
Name

bankar iz RS

07.10.2016 19:34

Za RS nema novca dok se ne riješe slučajevi Bobar banka, Banka Srpske i dok Pavlović banka ne prihvati revizorski izvještaj ljudi iz MMF koji su je kontrolisali..pa tek onda ostali uslovi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.10.2016 23:37

Ma ima kredita za šumske puteve, za administraciju, ali za pokretanje proizvodnje ni slučajno.

ODGOVORITE