Otrovana riba u Drini

Veliku količinu uginule ribe, za koju se pretpostavlja da je otrovana u Zvorniku, rijeka Drina donijela je do Bijeljine.

Republika Srpska 06.10.2016 | 15:10
Otrovana riba u Drini
U bijeljinskom Sportsko-ribolovnom društvu "Riba" navode da nije poznato kako je došlo do pomora ribe.

- Talas uginule ribe prošao je pojasom kod Bijeljine u noći između utorka i srijede, a došao je Drinom iz Zvornika. Nismo uspjeli da pohvatamo ribu i uradimo bilo šta, jer se to desilo tokom noći - rekao je predsjednik društva "Riba" Miodrag Đukić i dodao da su ribočuvarske službe i dalje na terenu i u stalnom kontaktu sa kolegama iz Zvornika. 

Prizor uginule ribe koja pluta Drinom dočekao je u utorak ujutro ribare u Zvorniku, a prema njihovim tvrdnjama, pomor je izazvala nepoznata otpadna materija izlivena kod mjesta Čelopek. Svjedoci, koji su se zatekli na rijeci, kažu da je Drina u jednom trenutku bila potpuno bijela, umjesto modro-zelena kao inače. Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva "Bistro" Zvornik Nikola Cvejić ističe da je riječ o ekološkom incidentu jer je zbog trovanja vode u Drini došlo do masovnog uginuća ribe.

- Ribari su izvadili iz rijeke oko 500 jedinki uginule i ošamućene ribe. Najviše su stradali škobalj, deverika i jež. Bilo je čak i nekoliko somova koji su se gušili u plićaku. Nanesena je ogromna šteta ribljem fondu - rekao je Cvejić.

Dodao je da su odmah alarmirali sve nadležne i od hidroelektrane zatražili puštanje brane kako bi se podigao nivo vode i razrijedio otrov.

- Policija i ekološki inspektori su izašli na teren, uzeli uzorke vode i ribe sa više lokacija i očekujemo da analize budu gotove za sedam dana - kazao je Cvejić, dodavši da postoje sumnje da je izvor otrova jedno preduzeće.

- Znamo da su otrovne supstance ispuštene između mjesta Karakaj i Čelopek i sumnjamo na jedno preduzeće, ali ne želimo nagađati - istakao je Cvejić. 

Ekološki inspektor iz Zvornika Ratko Đorđić, koji je uzeo uzorke, kaže da nije vidio veće količine uginule ribe.

- Ne mogu govoriti o velikom pomoru jer u vreme kad sam izašao na lice mesta tok reke Drine već je bio odneo što je prijavljeno. Zatekao sam oko dvadesetak uginulih riba, a voda je bila uobičajene boje i prozirnosti - rekao je Đorđić.

Dodao je da su mu ribari ispričali da je vodom tekla bijela tečnost koja je bojila rijeku i ostavljala talog na dnu Drine.

Pomor i u Mostaru
Udruženje sportskih ribolovaca "Neretva 1933" iz Mostara saopštilo je juče da je u utorak u rijeci Radobolji u Mostaru došlo do velikog pomora ribe.

- Izašli smo na teren i pronašli mnogo mrtve ribe na tom lokalitetu - navedeno je u saopštenju.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kobac

06.10.2016 13:21

Somovi se gušili u plićaku buahahhaha

ODGOVORITE