Отрована риба у Дрини

Велику количину угинуле рибе, за коју се претпоставља да је отрована у Зворнику, ријека Дрина донијела је до Бијељине.

Република Српска 06.10.2016 | 15:10
Отрована риба у Дрини
У бијељинском Спортско-риболовном друштву "Риба" наводе да није познато како је дошло до помора рибе.

- Талас угинуле рибе прошао је појасом код Бијељине у ноћи између уторка и сриједе, а дошао је Дрином из Зворника. Нисмо успјели да похватамо рибу и урадимо било шта, јер се то десило током ноћи - рекао је предсједник друштва "Риба" Миодраг Ђукић и додао да су рибочуварске службе и даље на терену и у сталном контакту са колегама из Зворника. 

Призор угинуле рибе која плута Дрином дочекао је у уторак ујутро рибаре у Зворнику, а према њиховим тврдњама, помор је изазвала непозната отпадна материја изливена код мјеста Челопек. Свједоци, који су се затекли на ријеци, кажу да је Дрина у једном тренутку била потпуно бијела, умјесто модро-зелена као иначе. Предсједник Спортско-риболовног друштва "Бистро" Зворник Никола Цвејић истиче да је ријеч о еколошком инциденту јер је због тровања воде у Дрини дошло до масовног угинућа рибе.

- Рибари су извадили из ријеке око 500 јединки угинуле и ошамућене рибе. Највише су страдали шкобаљ, деверика и јеж. Било је чак и неколико сомова који су се гушили у плићаку. Нанесена је огромна штета рибљем фонду - рекао је Цвејић.

Додао је да су одмах алармирали све надлежне и од хидроелектране затражили пуштање бране како би се подигао ниво воде и разриједио отров.

- Полиција и еколошки инспектори су изашли на терен, узели узорке воде и рибе са више локација и очекујемо да анализе буду готове за седам дана - казао је Цвејић, додавши да постоје сумње да је извор отрова једно предузеће.

- Знамо да су отровне супстанце испуштене између мјеста Каракај и Челопек и сумњамо на једно предузеће, али не желимо нагађати - истакао је Цвејић. 

Еколошки инспектор из Зворника Ратко Ђорђић, који је узео узорке, каже да није видио веће количине угинуле рибе.

- Не могу говорити о великом помору јер у време кад сам изашао на лице места ток реке Дрине већ је био однео што је пријављено. Затекао сам око двадесетак угинулих риба, а вода је била уобичајене боје и прозирности - рекао је Ђорђић.

Додао је да су му рибари испричали да је водом текла бијела течност која је бојила ријеку и остављала талог на дну Дрине.

Помор и у Мостару
Удружење спортских риболоваца "Неретва 1933" из Мостара саопштило је јуче да је у уторак у ријеци Радобољи у Мостару дошло до великог помора рибе.

- Изашли смо на терен и пронашли много мртве рибе на том локалитету - наведено је у саопштењу.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кобац

06.10.2016 13:21

Сомови се гушили у плићаку буахаххаха

ОДГОВОРИТЕ