Uragan Metju blizu istočne obale SAD

Najjača karipska oluja u posljednjih desetak godina pogodila je jutros Bahame i uputila se prema jugoistočnoj obali SAD, gdje milioni ljudi bježe u unutrašnjost.

Svijet 06.10.2016 | 11:43
Uragan Metju blizu istočne obale SAD
Putevi u Floridi, Džordžiji i Sjevernoj i Južnoj Karolini su zakrčeni, a benzinske stanice i prodavnice hrane su ostale bez zaliha. Uragan "Metju" se približava i donosi udare vjetra brzine 185 kilometara na čas i obilnu kišu.

"Metju", koji je već odnio 26 života u južnom Haitiju, imaće snagu oluje kategorije 3 ili 4 kada večeras stigne do Floride, saopštio je Nacionalni centar za uragane SAD.

"Svi se moraju pripremiti na direktan udar. Ako `Metju` direktno pogodi Floridu, razarenje bi moglo biti katastrofalno i moramo se pripremiti", rekao je guverner Floride Rik Skot.

Četiri savezne države SAD koje su na udaru uragana objavile su vanredno stanje, što omogućava mobilisanje Nacionalne garde. Skloništa u Floridi, Džordžiji i Sjevernoj i Južnoj Karolini su otvorena nakon što su vlasti, uključujući predsjednika Baraka Obamu, pozvale stanovništvo na evakuaciju.

Federalni tim za brzi odgovor koordiniše aktivnosti sa zvaničnicima i gomila zalihe, rekao je Obama.

Škole i aerodromi su zatvoreni u širem regionu, a neke bolnice su evakuisale svoje pacijente, prenose lokalni mediji.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kod nas uragan vec 10 godina

06.10.2016 10:05

Kod nas u Republici Srpskoj uragan je od 2006. i evo sad se opet pojacava.Ali mi ne damo Baju i njegove Bajice.Do sopstvene propasti

ODGOVORITE
Name

Dada

06.10.2016 12:51

Bas tako...