Koliko evropskih klubova bi moglo u NBA ligu? Pet ili šest…

Posle pobede Reala nad Oklahomom opet se povela debata...

Košarka 06.10.2016 | 16:45
Koliko evropskih klubova bi moglo u NBA ligu? Pet ili šest…
Nije tajna da čelnici NBA lige imaju nameru da se prošire i na Evropu i da naprave novu diviziju sa evropskim klubovima. Poslednjih godina NBA čini mnogo toga da se približi Evropi…

Odmeravanje snaga NBA ligaša i najboljih evropskih klubova je postao standardan običaj uoči početka sezone u najjačoj ligi sveta, a poslednja u nizu takvih utakmica odigrana je sinoć u Madridu gde je Real posle produžetka u fenomenalnom meču savladao Oklahomu.

Dovoljno da se opet povede polemika o odnosu snaga između pojedinih NBA ligaša i najjačih evropskih klubova.

“Ako bi Real igrao u NBA ligi, ne bi bio loš. Oni su jedan od najačih timova u Evropi i ovoga puta su to demonstrirali. Verujem da bi pet ili šest evroligaških klubova moglo da igra u NBA ligi”, rekao je Oklahomin novajlija Aleks Abrines koji je do ovog leta igrao za Barselonu i nema razloga da hvali Madriđane više nego što zaslužuju.

Ali evropski klubovi ne mogu finansijski da pariraju Amerikancima.

“Nemoguće da finansijski ispratiti NBA. Čak ni CSKA ili Fenerbahče koji su najbogatiji klubovi u Evropi ne mogu da pariraju Amerikancima. Ta razlika će biti još veća sada kada je povećan seleri kep. Ovo što sada plaćaju NBA klubovi za ugovore igrača je prosto neverovatno. Zato se i sve većem broju evropskih igrača otvara prilika da zaigraju za NBA. Znate, karijera sportiste ne traje mnogo i koliko god voleli neki klub, ovo su prilike koje ne smeju da se propuste”, rekao je Abrines.

Španac otkriva i druge detalje koji su na strani NBA.

“Organizacija. Uzmite na primer organizaciju u Barseloni i onda to pomnožite sa puta četiri. U NBA imam apsolutno sve što poželim. Sale za trenige, šest fizioterapeuta koji su uvek spremni, tri masera, saunu, bazene s toplom i hladnom vodom, kuvara koji sprema milkšejkove…”, impresioniran je španski reprezentativac.

Oklahomino pojačanje Viktor Oladipo je ubacio Realu 34 poena, ali ne smatra da boi Kraljevski klub došao do doigravanja u NBA.

“Real Madrid je dobra ekipa, ali ne bi mogli da dođu do plej-ofa u NBA ligi”, rekao jeOladipo.

Trener Reala Pablo Laso smatra da bi svi njegovi košarkaši mogli da igraju u NBA.

“Bio sam igrač i znam kako igrači vole da rade neke stvari. Ali sada sam trener i stvari gledam drugačije. Tim je najvažniji. Zato verujem da bi svi igrači iz ovog tima Reala imali mesto u NBA ligi. Kakve bi ugovore imali, to je već druga stvar…”, rekao je Laso.

Serhio Ljulj je bio juank Realove pobede i zasenio je čak i Rasela Vestbruka. Španski as je pokazao da bi bez problema bio pojačanje za većinu NBA klubova.

“Ne mogu da zatvorim vrata najboljoj ligi na svetu, ali trenutno sam koncentrisan samo na Real”.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar