Svjetski lideri odaju počast Peresu

Počela je ceremonija sahrane bivšeg predsjednika i premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa u Jerusalimu, a državnoj sahrani prisustvuju desetine svjetskih lidera, uključujući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Svijet 30.09.2016 | 10:25
Svjetski lideri odaju počast Peresu
Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u srijedu u 93. godini, održava se na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu. Liderima iz cijelog svijeta, među kojima je američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, njemački predsjednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Abas će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik.

Abas svojim prisustvom "želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da cijeni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres", naveo je isti zvaničnik.

Američki predsjednik Barak Obama već je stigao u Izrael, a sahrani, kako je i najavljeno, prisustvuju i državni sekretar Džon Keri, bivši predsjednik SAD Bil Klinton, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler i mnogi drugi.

Stepen bezbjednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP. Glavni put koji vodi u Jerusalim biće danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svjetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma "Ben Gurion", dok će putevi koji vode ka groblju Gora Hercl biti zatvoreni za saobraćaj cijelo prije podne.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, kolji se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi Izraela u Beogradu, naveo je da je "Šimon Peres bio je jedan od najvećih lidera koje je svijet imao, čovjek koji se nije libio da sebe mijenja, ali čovjek koji je uvijek na umu imao ostvarenje najvišeg i najvažnijeg cilja i svog, jevrejskog naroda, ali i cjelokupnog čovječanstva, a to je mir".

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio prije dvije nedjelje.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zumba

30.09.2016 09:40

Da,covjek mira,a njegova drzava se tretira kao okupator i ne izvrsava rezolucije UN-a stare 30 godina.

ODGOVORITE
Name

FCUK USA

30.09.2016 13:08

Isti kao i Obama, kupio diplomu, pardon, ovo sranje od Nobela...

Name

Ashiq

30.09.2016 10:20

ZLOČINAC.

ODGOVORITE