Meni za dobar rad mozga

Treba jesti što više povrća, žitarica, ribe, mahunarki, živinskog mesa, a izbegavati slatkiše, sireve i crveno meso.

Zdravlje 29.09.2016 | 08:52
Meni za dobar rad mozga
UKOLIKO želite da vam mozak dobro funkcioniše, a da pritom skinete koji suvišni kilograma, onda je "majnd" (MIND)dijeta pravi izbor. Ovaj plan ishrane osmislila je doktorka Marta Kler Moris, sa čikaškog Raš univerziteta, i predstavlja kombinaciju mediteranskog jelovnika i režima ishrane koji se preporučuju za smanjenja visokog pritiska.

Izbor namirnica koje možete jesti tokom ove dijete je veliki, pa je jelovnik lako prilagoditi ličnim potrebama. Uz "majnd" dijetu, tvrde njeni kreatori, značajno ćete smanjiti rizik od hipertenzije, moždanog i srčanog udara. Studije su pokazale i da ona smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti, i to za 53 odsto.

"Majnd" dijeta zasniva se na uzimanju namirnica iz deset zdravih grupa, koje podstiču dobar rad mozga i održavaju njegove ćelije zdravim, a to su: zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke, cele žitarice, riba, živinsko meso, povrće, maslinovo ulje i vino.

Tokom ovog režima ishrane trebalo bi da izbegavate uzimanje nezdravih namirnica kao što su maslac, margarin, sirevi, crveno meso, slatkiše, prženu ili brzu hranu. Namirnice iz ove grupe ukoliko ne možete, ne morate u potpunosti da izbacite, jer poneko pecivo ili slatkiš, najviše dva puta nedeljno, ne može mnogo da naškodi. Sir, prženu i brzu hranu možete jesti jednom nedeljno, dok se više od četiri porcije crvenog mesa ne preporučuju tokom sedam dana.

Dnevni jelovnik trebalo bi da bude što raznovrsniji. Savetuju se da svakoga dana imate najmanje tri obroka sa celim žitarica, salate i ostalo povrće su obavezni, a preporučuju se i čaša vina posle ručka ili večere. Za užinu uzimajte orašaste plodove ili bobičasto voće kao što su borovnice i jagode. Svakog drugog dana pojedite pola šolje pasulja, a barem dva puta nedeljno pripremite živinsko meso ili ribu. Suncokretovo ulje u potpunosti izbacite i umesto njega za salate i spremanje hrane koristite maslinovo.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak

Po izboru: 170 g grčkog jogurta sa 125 g borovnica i 125 g jagoda ili jedna kriška hleba od celih žitarica i pola avokada

Ručak

Sendvič od dve kriške pšeničnog hleba, 200 grama kuvanih pilećih grudi i jedne kašičice senfa

Salata od 250 g zelene salate, 200 g krastavca, 125 g seckanog paradajza, jedna kašika semenki suncokreta i jedna kašičice maslinovog ulja

Večera

85 g ribe po izboru, prelivene sa jednom kašičicom senfa

125 grama pirinča, 125 g tikvica i četiri špargle

Salata od 125 grama rukole, 125 grama spanaća i jedne kašike sirćeta i maslinovog ulja

Čaša crnog vina

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar