Srpska - moneta za potkusurivanje sila?

Može li zbog ruske podrške referendumu Republika Srpska da postane moneta za potkusurivanja Moskve i Vašingtona na Balkanu? Dve sile, nema sumnje, imaju različite poglede na budućnost BiH, a šta to zapravo znači za Bosnu i Hercegovinu?

Republika Srpska 29.09.2016 | 11:00
Srpska - moneta za potkusurivanje sila?
Poznavaoci međunarodnih odnosa naglašavaju da se iz stavova SAD i Rusije o referendumu u Republici Srpskoj, ali i po pitanju ulaska BiH u NATO može videti sudar svetskih velesila na ovom terenu. On je, dodaju, bar za sada - na nivou diplomatskog.

"Stav SAD je da se Dejtonski sporazum menja, dok Rusi Dejton vide kao osnov funkcionisanja današnje BiH. Te diplomatija podržavaju dve politike u BiH. Da li smo u tome moneta za potkusurivanje ili ne? Mali u sukobima velikih uvek imaju ulogu nekoga ko dobije ili nešto izgubi", kaže stručnjak za međunarodne odnose, Željko Budimir za „EuroBlic“.

On ipak naglašava da se u BiH ne može desiti scenario sličan sirijskom ili ukrajinskom, gde su se takođe sudarili interesi SAD i Rusije.

"Geopolitički posmatrano, radi se o različitim regionima i na potpuno različit način se ovde i tamo sukobljavaju interesi Rusije i SAD. Ta vrsta analogije je neprihvatljiva. BiH se ipak nalazi na granicama EU, a ne na Bliskom istoku. Takođe, nema osnova da se plašimo dešavanja iz devedesetih. Međunarodni odnosi nisu ni slični kao tada, akteri koji su devedesetih učestvovali u sukobima nisu isti, niti su isto pozicionirani u međunarodnom poretku. S druge strane, unutar BiH, i pored retorike koja je vezana za lokalne izbore, ne postoji spremnost na sukobe", zaključuje Budimir.

Možda najbolju ilustraciju sukoba interesa Rusije i SAD u BiH, i to preko domaćih igrača, videli smo pre nekoliko dana. Baš kada su iz Moskve stigle fotografije susreta predsednika Rusije i Republike Srpske, Vladimira Putina i Milorada Dodika, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović iz Njujorka se pohvalio susretom s američkim predsednikom Barakom Obamom.

Istina, Dodik je kod Putina bio na ranije dogovorenom sastanku, dok se Izetbegović sa bračnim parom Obama sreo na marginama zasedanja Generalne sukupštine UN.

Politikolog Vlade Simović smatra da BiH treba da izbegne mogućnost da bude deo bilo kakvih sukoba svetskih sila i da se na sve načine drži po strani. Simović naglašava da to ne treba poistovećivati sa dobrim odnosima i kontaktima sa svetskim silama.

On objašnjava da u sukobljavanju velikih najviše stradaju male zemlje, pogotovo što u BiH žive tri mala naroda na jako malom prostoru.

"Dobro je za BiH da njeni lideri što više dobijaju prostore i simpatija kod velikih sila, ali to ne znači da bi trebalo da nas oni uvuku u svoje nesporazume. Bitno je, s jedne strane, da sarađujemo sa njima, jer su nam potrebni, ali moramo pokazati da smo dovoljno politički zreli da se distanciramo i ne dopustimo da nas uvuku u sukoba na globalnom nivou", kaže Simović.

U praksi, na primeru referenduma, to izgleda ovako:

Zamenik generalnog saveta vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak poručio je da je referendum u Republici Srpskoj predstavlja “prekretnicu za celi srpski narod” jer prvi put u 20 godina postojanja Srpske kao entiteta građani imaju mogućnost da direktno učestvuju u donošenju odluke.

Ruski stav ponovila je i portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, ističući da se njena zemlja protivi veštačkoj politizaciji referenduma o Danu Republike Srpske i smatra da on ni na koji način nije uperen na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH.

S druge strane, Stejt department osudi održavanje referenduma i istakne bojazan da bi on mogao da bude uvod u referendum o otcepljenju Republike Srpske od BiH. Američka Ambasada u Sarajevu saopštila je da “oni koji su odgovorni za organizovanje referenduma, treba da snose odgovornost". I tako u krug.

Kada je reč o NATO, ruski amabasador u BiH Petar Ivancov upozorio je da eventualno članstvo BiH u Alijansi „ne odgovara njenim interesima“ i da neutralna pozicija više odgovara, ne samo interesima Republike Srpske, nego i cele BiH. U skladu s tim, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u Srpskoj biti održan referendum kada se bude odlučivalo u članstvu u NATO.

Istovremeno, Amerikanci ne kriju da je budućnost BiH u najvećem svetskom vojnom savezu. U ovom trenutku, BiH učestvuje u vojnim misijama u Avganistanu, a za otvaranje Akcionog plana za članstvo u NATO neophodno je da perspektivna nepokretna vojna imovina (kasarne, poligoni) bude uknjižena kao vlasništvo BiH.

Taj problem u Federaciji BiH je rešen, dok je u Republici Srpskoj, odlukom Suda BiH, samo jedna vojna lokacija za sada proglašena vlasništvom BiH – relejno čvorište u Han Pijesku. Ovaj slučaj još nije okončan, jer Republika Srpska nastavlja pravnu borbu i smatra da sva imovina na njenoj teritoriji pripada Srpskoj, uz pravo Oružanih snaga BiH da je koriste.

Bivša zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić smatra da je u BiH ključan uticaj Rusije i Turske, a ne Rusije i SAD. Konkretnije, tvrdi da su u BiH na sceni dva procesa - jedan je prodor ruskih energetskih interesa, a drugi prodor radikalnog Islama.

"Prilikom nedavnog odlaska predsednika Dodika kod Putina, iz Fedaracije BiH nije se moglo čuti ništa protiv Putina i Rusije. To znači da njih kontrolišu Erdogan i Turska i to jeste kod nas najveća nepoznanica u BiH. Naslućuje se da su Putin i Erdogan razgovarali o BiH, a da EU ne zna šta da radi. Amerika ovde ima interese samo zbog Dejtonskog sporazuma, ali uopšte nisu zainteresovani za BiH", tvrdi Trišić-Babić.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Kompleks

29.09.2016 09:13

Kompleksi malih naroda se ogledaju i u tome da misle kako su oni nekome bitni.

ODGOVORITE
Name

Don

29.09.2016 09:21

Ova Tršićka je izgleda veći ekspert od našeg balavog Dževde.

ODGOVORITE
Name

zumba

29.09.2016 09:24

Prodor radikalnog Islama....samo slijep moze da ne vidi prodor pravoslavnog fundamentalizma.Skole,policija,bolnice,javne ustanove svi imaju slave.U osnovnim skolama,biralistima...ikona do ikone.Republika Srpska se nalazi u srednjem vijeku.

ODGOVORITE
Name

Re

29.09.2016 09:43

A ti si u kamenom dobu

Name

Mf

29.09.2016 09:54

BiH se nalazi u Ku..evom vijeku

Name

re zumba

29.09.2016 10:23

Zaboravio sa i zatvore i njih polivaju sa onom vodom!!!

Name

bgd

29.09.2016 09:32

Kao dodik bitan rusiji ma dajte više ovo vam dodje ko dobar vic

ODGOVORITE
Name

re bgd

29.09.2016 10:22

Taj sastanak sa Putinom je virtualan,osim neke slike ispred prijemne kancelarije ništa drugo ne postoji,gdje je TV,video,doček,konferencija za štampu...???? Nema ništa.

Name

CtrlDel

29.09.2016 10:04

Srpska je majka svih potkusurivanja...

ODGOVORITE
Name

Partiski neutralan

29.09.2016 10:17

Ako je rusija spala na jednog seoskog pijacara nema im buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Zaton. Re ik mf

29.09.2016 10:22

Sta je boli vas istina. Zumba je bas napisao komentar koji je istinit. Nista nije napisao aan dat nije tako

ODGOVORITE
Name

Миливоје

29.09.2016 11:03

Свака част прдсједнику Руске Федерације!

ODGOVORITE
Name

Niko

29.09.2016 12:03

Pomaži te nam rusi ovde je katastrofa nema zivota. Dok mi srbi ne budemo napadnuti onda je kasno....

ODGOVORITE