LŠ: Igokea sa plus dva ide u Crnu Goru!

Košarkaši Igokee slavili su protiv Mornara u prvoj zvaničnoj utakmici nove sezone kvalifikacija za FIBA Ligu šampiona - 71:69 (20:20, 20:17, 13:21, 18:11).

Košarka 27.09.2016 | 22:15
LŠ: Igokea sa plus dva ide u Crnu Goru!
Izabranici Dragana Bajića su zabilježili prvu pobjedu u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Mornara iz Bara - 71:69 (20:20, 20:17, 13:21, 18:11), ali im ta prednost naravno ne može biti dovoljna za prolaz u grupnu fazu ovog takmičenja.

Odluka će pasti tek u četvrtak u dvorani "Topolica" u Baru kad je zakazan revanš meč.

Najzaslužniji za trijumf šampiona Bosne i Hercegovine bio je novopridošli krilni centar iz čačanskog Borca Strahinja Mićović, koji je sa 25 postignutih poena večeras u Laktašima bio briljantan na svom debiju u takmičarskoj utakmici.

Dvocifreni učinak od po 10 koševa kod Aleksandrovčana upisali su još Brendon Fortenberi i Miroslav Pašajlić, ali je potpuno podbacio novi kapiten "igosa" Vuk Radivojević sa samo dva pogotka.

U taboru "đetića" prvo ime susreta u Laktašima bio je fantastični Amerikanac Antabja Voler sa 23 pogotka.

Igokea je večeras pokazala i karakter iako je početak sezone, jer je u posljednjoj četvrtina imala minus od 10 poena (63:53), ali je Mićović i ekipa smogla snage za preokret i prvu ovosezonsku pobjedu pred solidno popunjenim tribinama dvorane u Laktašima, gdje je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

PRVA ČETVRTINA (20:20)

Gosti su na samom početku poveli 0:4, a prve poene Igokea je upisala zahvaljujući sjajnoj asistenciji Vuka Radivojevića na Roberta Rikića - 2:4.

Od tog trenutka, gosti su uspostavili kontrolu i konstatno imali prednost od nekoliko poena, najviše šest, i to na krilima raspoloženog Nemanje Krstića, nekadašnjeg igrača Aleksandrovčana (9:15).

Trener "igosa" Dragan Bajić zbog lošeg početka je pozvao minut odmora na kojem je pošteno iskritikovao svoje igrače, koji su u "grču" ušli u utakmicu.

Kritike su u narednom napadu urodile plodom, pa je Miroslav Pašajlić pogodio trojku, ali je promašio drugu, a neprecizan je izvan 7.65 bio i Brendon Fortenberi. Ali je za dva u narednoj akciji pogodio Draško Albijanić i sa penala Danilo Šibalić za izjednačenje - 17:17.

Antabja Voler je uzvratio trojkom, da bi Strahinja Mićović sa zvukom sirene pogodio prvu trojku iz ćoška za novi egal (20:20). Bili su to njegovi prvi zvanični poeni za Igokeu.

DRUGA ČETVRTINA (20:17)

Pašajlić je pogodio drugu trojku na otvaranju druge četvrtine, a potom su "igosi" propustili priliku da stignu do prve prednosti, pa su Barani ponovo vratili trojku i stekli "plus tri".

Fortenberi je povezao potom nekoliko pogodaka za prvo vođstvo "igosa" i natjerao gostujućeg trenera Đorđija Pavićevića da pozove tajm-aut.

Igralo se uglavnom "koš za koš", ekipe su se često smjenjivale u vođstvu, da bi tri minuta prije kraja Mićović iznudio nesportski faul Kola Dikersona, a onda je prvak BiH stekao dosad najveću prednost od "plus pet" (34:29), pa je ponovo reagovao trener Pavićević minutom odmora.

Strahinja Mićović je poentirao za "dva" za +7 (36:29), ali je uzvratio Balša Radunović, najiskusniji član crnogorskog tima, da bi sa zvukom sirene sa skoro pola terena, ponovo sa zvukom sirene trojku pogodio Voler za odlazak na odmor sa "plus tri" za Igokeu.

Najefikasniji kod "igosa" bio je krilni centar Strahinja Mićović sa 14 postignutih poena, dok je na drugoj strani dva više uknjižio Antabja Voler.

TREĆA ČETVRTINA (13:21)

Igokea je u nastavku dobro krenula, ali je možda i previše forsirala tri poena, a šut ih nije služio previše. To su iskusno kažnjavali Crnogorci, prvenstveno preko Volera, koji je sa četiri vezana pogotka već stigao do "kote 20" za novo izjednačenje (40:40).

Mornar je napravio mini seriju i ponovo stigao do minimalne prednosti (46:44), ali su sa penala uzvratili "igosi", tačnije Draško Albijanić.

Međutim, "đetići" su bez neke posebno dobre igre zahvaljući Marku Mijoviću, a kasnije i Radoju Vujoševiću ponovo vratili prednost, ali nijedan tim večeras u Laktašima nije uspio da stigne do nekog pretjerano osjetnijeg vođstva (46:52).

Kad je "frka" za Igokeu tu je Strahinja Mićović - druga trojka, ali je Nemanja Krstić uzvratio takođe sa linije 7.65, da bi Fortenberi iz kontakta ponovo smanjio vođstvo gostiju iz Bara na "minus četiri" (55:51) na 60 sekundi do isteka trećeg kvartala.

Jubilarni desetu trojku za Mornar pogodio je Kol Dikerson za "plus pet" gostiju pred odlučujućih 10 minuta utakmice na kojoj se nalazi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ČETVRTA ČETVRTINA (18:11)

Gosti su u posljednju četvrtinu ušli riješeni da "prelome" dvoboj u Laktašima i brzo poveli sa "plus 10" što je bila najveća prednost jednog tima u večerašnjoj utakmici (63:53).

Održavali su gosti dvocifrenu prednost u narednih nekoliko minuta, da bi raspoloženi Mićović uspio da svojim 20 košem vrati na šest razlike na isto toliko minuta do kraja (67:61).

"Igosi" su se vratili u meč i uspjeli da nadoknade 10 razlike zahvaljujući prvenstveno Mićoviću, da bi trojkom Šibalića stigli i do minimalne prednosti (68:67) na četiri minuta do kraja.

Mićović je ponovo pogodio trojku! Njegovih 25 poena! Sjajna partija novajlije u dresu Aleksandrovčana! (71:67).

Dva napada su promašili košarkaši Igokee, ali i dva ofanzivna skoka Fortenberija na dva minuta do kraja, da bi potom trener Bajić pozvao minut odmora, ali savjeti domaćeg strategan nisu urodili plodom jer je Pašajlić prodao loptu.

U posljednjih 60 sekundi, Fortenberi je izgubio loptu, a gosti smanjili na "minus dva" (71:69) na 30 sekundi do kraja.

Šibalić je promašio trojku, a gosti su u posljednjem napadu se spetljali, tačnije njihov večeras najbolji igrač Voler i Igokea je slavila sa "plus dva".

"Igosi" su u večerašnji dvoboj ušli oslabljeni zbog povrede Amerikanca Džejmsa Robinsona, koji je na treningu posjekao ruku, pa će van stroja biti naredne dvije nedjelje.

Ulogu plejmejkera umjesto Amerikanca moraće da preuzme tek oporavljeni Miroslav Pašajlić i mladi Darko Talić, ali uprkos problemima izabranici Dragana Bajića vjeruju u pobjedu nad Mornarom.

S druge strane, Crnogorci su u Laktaše stigli takođe veoma optimistični i takođe očekuju prolaz u grupnu fazu takmičenja.

Revanš se igra za dva dana u dvorani "Topolica" u Baru, a pobjednik dvomeča će nastupati u Grupi D FIBA Lige šampiona u kojoj su još Strazbur, Avelino, Tenerife, Ostende, Mega Leks i Cibona, kao i bolji iz dvomeča između Porta i Juventusa.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar