Vjerovatni kraj karijere za Pekovića i glavobolja od 23.700.000 dolara za upravu Minesote!

Najverovatnija opcija je da Vulvsi sačekaju ovu sezonu, pa tek onda otpuste Pekovića...

Košarka 27.09.2016 | 15:15
Vjerovatni kraj karijere za Pekovića i glavobolja od 23.700.000 dolara za upravu Minesote!
Znalo se još od ranije, danas je samo zvanično potvrđeno. Nikola Peković zbog problema sa stopalom neće igrati do kraja ove sezone, a kako je i u prethodne dve imao velikih problema što sa člankom, što sa Ahilovom tetivom, sva je prilika da se više i neće vraćati na teren.

Prošle sezone samo 12 utakmica, one tamo 31. Sa takvim zdravstvenim kartonom teško da će crnogorski centar - u januaru slavi 31. rođendan - moći da dobije neki unosan ugovor koji bi mu dao motiv da nastavi da se bori. Uz preduslov da uopšte bude fizički u stanju da izdrži napore koje nosi vrhunska košarka.

Sreća pa je taj finansijski deo manje-više rešio kada je avgusta 2013. godine potpisao petogodišnji ugovor vredan 60.000.000 dolara. Nažalost po Minesotu, već u januaru 2014. prva povreda članka. Do kraja te sezone odigrao je samo 10 utakmica. Taj se broj kasnije sve više smanjivao.

Ali Minesotine obaveze su ostale. Za ovu sezonu Pekoviću sleduje 12.100.000 dolara, za sledeću 11.600.000. Sve skupa 23.700.000. Sam novac nije problem, jer će osiguranje pokriti klupske troškove. Međutim, ostaće zauzet prostor u budžetu za plate igrača, takozvanom “seleri kepu“.

Prva Minesotina opcija je da pokuša da izdejstvuje lekarsko uverenje da Peković neće biti u stanju da igra do isteka ugovora. U tom slučaju niti bi Vulvsi morali da mu isplate sav dug niti bi im zauzimao mesto u “seleri kepu“. Ali to je najmanje verovatna opcija. Prvo, to nije lako izvesti u SAD jer se tamo prava igrača maksimalno štite. Drugo,Pekovića u Mineapolisu i te kako poštuju zbog svega što je uradio za klub.

Druga opcija je da iskoriste takozvanu “stretch“ opciju po kojoj bi ga odmah otpustili, a ovih 23.700.000 dolara razvukli na plaćanje u recimo pet godina.

Treća i najrealnija, barem po onome što se može čuti po Americi, jeste da ga ostave na “seleri kepu“ jer im ova sezona nije posebno bitna s obzirom da će teško do plej-ofa. Mladi Karl-Entoni Tauns i Senegalac Gorgi Dijeng svakako čekaju minute. Onda bi Minesota otpustila Pekovića na kraju sezone, a ovih 11.600.000 dolara koliko će mu ostati dužna razvukla bi na, primera radi, tri sezone. U "seleri kepu" bi ostalo 4.000.000 dolara po sezoni što u NBA ligi i nije previše opterećujuća suma.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar