"Direktor 'Puteva' nam je ubio djecu!"

Krivicu za smrt petorice maturanata stradalih u stravičnom udesu kod petlje Batajnica snose Zoran Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije“, i putari koji nisu zaštitili traku autoputa koja je vodila u ambis!

Srbija 21.09.2016 | 22:55
"Direktor 'Puteva' nam je ubio djecu!"
Ovo se navodi u krivičnoj prijavi protiv Drobnjaka i šestoro članova komisije za praćenje i koordinaciju obaveze upravljanja putevima, kao i saobraćajnog inženjera TTK d.o.o. Beograd zaduženog za postavljanje i održavanje privremene saobraćajne signalizacije i GP "Planum" i "Ratko Mitrović Niskogradnja" d.o.o. kao izvođača radova zbog sumnje da nisu adekvatno obezbijedili "put smrti“.

Podsjetimo, petorica maturanata su u junu 2014. krenuli automobilom u provod u Novi Sad i više se nisu vratili. Pet drugara, Luka Bojović, Petar Đušić, Petar Ilić, Đuro Rokvić i Tomislav Savić, automobilom su kod petlje Batajnica u izgradnji sletjeli sa nedovršenog djela autoputa Beograd - Novi Sad i zakucali se u betonski početak novog batajničkog nadvožnjaka. Od siline udarca ispali su iz vozila i poginuli na licu mjesta. Ispred ambisa u koji su pali nije bilo nikakve barijere ni obilježja.

Zora Dobričanin Nikodinović, pravna zastupnica porodica stradalih mladića kaže da tužilaštvo ni dvije godine poslije nesreće nije našlo za shodno da razmatra krivičnu prijavu!

"Siniša Zorić, zamenik tužioca u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, rekao nam je samo da je od policije tražio provjeru podataka iz krivične prijave. Međutim, poslije toga je odbio da kaže šta je policija utvrdila. Moje pripravnike je izbacivao iz kabineta govoreći 'da ne može da im saopšti informacije u vezi sa ovim slučajem'. Meni je često kao izgovor navodio: 'Radim slučaj Kantrimen i ne znam gde mi je glava!", tvrdi Zora Dobričanin Nikodinović.

"Zoran Drobnjak (60) kao službeno lice i generalni direktor JP 'Putevi Srbije', koje je po Zakonu o javnim putevima upravljač svih državnih puteva u Srbije, sumnjiči se za zloupotrebu službenog položaja i teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja jer nije kontrolisao rad komisije za praćenje i koordinaciju obaveze upravljanja putevima, koja je bila zadužena za bezbjednost ove dionice.

Predsjednik ove komisije Slobodan Basurić i njeni članovi Nebojša Čubrilo, Vlada Rakočević, Tamara Komarica, Dragana Vuković i Marija Đorđević nisu postavili adekvatnu saobraćajnu signalizaciju i opremu, iako im je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima povjereno upravljanje putevima, nadzor, praćenje i procjena bezbjednosti saobraćajnica na putevima i stanja saobraćajnica, posebno pri izvođenju radova", navodi se u krivičnoj prijavi.

Na mjestu nesreće, prema ovoj prijavi, nije postojao čeoni branik koji bi upozorio da traka kojom se kretao automobil nesrećnih mladića prestaje da postoji!

Izvor: Alo

Komentari / 0

Ostavite komentar