Pljačka mostarske fabrike duvana

Građani u pomoć zovu policiju, u MUP-u tvrde da organizovane pljačke nema, a Vlada ove godine planira prodati ono što je preostalo od nekadašnje najstarije fabrike u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 20.09.2016 | 07:24
Pljačka mostarske fabrike duvana
Pljačka Fabrike duvana Mostar traje već mjesecima, tvrde građani koji žive u blizini zgrade ovog nekadašnjeg mostarskog giganta.

Kažu da već mjesecima primjećuju gotovo svakodnevnu pljačku i iznošenje inventara iz kruga fabrike od neidentifikovanih osoba.

Prema njihovim tvrdnjama, u više navrata su ove događaje prijavljivali policiji, ali do konkretne reakcije ni do rješenja problema nije došlo. Razočarani čitalac je ustupio snimak zvukova koji dolaze iz FDM-a i traju gotovo cijeli dan.

Portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić kazao je kako, ipak, do jučerašnjeg dana nije bilo prijava o nekoj organizovanoj pljački Fabrike duvana. Priznao je da je bilo prijava za pljačku inventara, što je vrlo česta pojava u Mostaru, posebno u objektima koji zjape prazni, a u njima se nekad odvijala proizvodnja, kakav je upravo navedeni objekat.

"Izuzima se željezo koje se potom preprodaje. To je česta pojava protiv koje se borimo već godinama. Najčešći izvršioci su osobe romske nacionalnosti. Nije riječ o organizovanoj pljački, već o prestupima pojedinaca", rekao je.

Vrijedno spomena je da je prije nekoliko dana u jutarnjim satima upravo u objektu nekadašnje Fabrike duvana izbio požar.

On je četiri sata nakon izbijanja zaslugom mostarskih vatrogasaca uspješno lokalizovan. Da li je požar svjesno ili nesvjesno prouzrokovan, još nije poznato. U mostarskoj Vatrogasnoj brigadi su kazali kako je nedavni požar bio aktivan na više mjesta, proširivši se po prostoru kompletne zgrade.

Fabrika duvana Mostar “ugašena” je prije desetak godina, a njeni radnici potom su istjerani na ulicu. Vlada Federacije BiH ove godine planira prodati ono što je preostalo od nekadašnje najstarije fabrike u Mostaru. 

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Musa bez kese

20.09.2016 06:18

Jbg i ovo je Dodik rezirao.Caca ga zakarto.

ODGOVORITE
Name

ispravka

20.09.2016 06:43

Nije "duVana" nego "duHana" citaj sta pise! ! !

ODGOVORITE
Name

srbin

20.09.2016 08:30

pomjeri se smjesta ,ovo je srpski portal,idi na avaz pa ga duhaj do zore

Name

#ispravka

20.09.2016 11:29

Sta ocekujes od nekog ko je ukrao tudji jezik, moraju malo izmjeniti

Name

Dragan

20.09.2016 07:19

Fabrika duvana Banja Luka u rukama Bulgartbac-a, FDS preuzima BAT, mostarsku neće niko pa da se odnese i proda dok ima nešto.

ODGOVORITE