Analiza - video: ''Mister Derbi''!

Kako je Marko Nikolić izrastao u specijalistu za Crvenu zvezdu...?!

Fudbal 20.09.2016 | 16:00
Analiza - video: ''Mister Derbi''!
Aleksandru Stanojeviću u očima svakog partizanovca pristaje nadimak Veliki, a ako se neko kandidovao da mu stane uz rame onda je to - Marko Nikolić! Moraće još da „guli“ aktuelni šef struke da bi stigao nekadašnjeg, jer ovaj u biografiji ima i ekskluzivu međ’ ovdašnjim trenerima oličenu u plasmanu u Ligu šampiona, ali mu povratnik na klupu ozbiljno ugrožava status najuspešnijeg stratega tima iz Humske u okršajima sa najvećim rivalom još od vremena Ljubiše Tumbakovića.

Sa tri pobede u isto toliko večitih derbija stigao je na korak do učinka kakav je Stanojevićostvario za vreme svog mandata, kad je Crvenu zvezdu „šio“ uzduž i popreko i sa četiri trijumfa u prvenstvu - bez primljenog gola - oblikovao sebe u ideal kome naslednici teže. To što je Stanojević radio Zvezdi 2010. i 2011. (triput po 1:0, pa 2:0) sad radi Nikolić, jer se posle dva slavlja 2014. godine (2:1, 1:0) potpisao ispod još jednog (1:0).

I njime potvrdio status specijaliste za pripremu derbija. Utakmica generalno. Jer, uMarkovim ekipama lepota nije konstanta, nego incident - pa mu mnogi spočitavaju da u tome zaostaje, na primer, za Stanojevićem - ali isto tako je uočljivo da su taktička disciplina, agresija, tempo, prepoznatljivost situacija, te način na koji mu igrači stoje i „dišu“ na terenu plusevi kakvi su crno-belima nedostajali u vreme između njegova dva mandata, kad su ih vodili Zoran Milinković, Ljubinko Drulović i Ivan Tomić.

Nikolić je Zvezdu tukao opet zahvaljujući tome što zna da se zabarikadira. Osnovnu ideju da se ne primi gol oplemenio je postavkom sa dva zadnja vezna, pa je sa Everton Luizom iMarko Jevtovićem, oterao rivala od gola i sveo ga samo na jednu čestitu priliku na utakmici. U 90. minutu. Ako se tome doda podsećanje da je u prethodna dva derbija koristio isti princip - u prvom Nikoli Drinčiću pomagao Darko Brašanac, a u drugomBranko Ilić - te onemogućio crveno-bele da često pucaju ka Lukaču (u aprilu 2014. odbranio dva penala, pa matiran posle greške Volkova i Trajkovića) ili da ovaj skoro nije imao posla (izuzme li se promašaj sa peterca Luke Jovića u oktobru iste godine) dolazi se do zaključka da je u svakom od tih mečeva stručni štab Partizana glavnu bitku dobio na sredini terena.





A drugo: što je uvek igrao sa dva špica (Petar Škuletić i Danko Lazović u prvom mandatu, a Uroš Đurđević i Valeri Božinov), pa bez obzira što nijedan od startera nije dao gol na tim mečevima ideja da se tako muči odbrana rivala mu se isplatila u vidu bodova. Na kraju mu je i Fortuna „namignula“ za takvo opredeljenje. Zasluženo.

Drugi veliki uticaj Marka Nikolića na rezultate večitog derbija ogleda se u činjenici da zna da „oseti“ igrača i ume da napravi izmenu. Ili da trpi one koji su među slabijima na terenu. Na svom prvom je to uradio tako što je 20 minuta pre kraja uveo Nemanju Kojića, a ovaj mu se odužio pogotkom za pobedu, na drugom je čekao dotad u igri neprimetnog Nikolu Drinčiča da izvede slobodan udarac, a na poslednjem najpre ubrzao igru uvođenjem Alena Stevanovića, dobio smisao sa Sašom Ilićem i stisnuo petlju da ne menja iritantnog Leonarda da Silvu - koji je i sam priznao da je bio loš - da bi ovaj presudio jednim od retkih fudbalskih poteza na asistenciju Nikole Đurđića, čiji će se ulazak takođe ispostaviti boljim potezima struke.

Posebno je uočljivo vreme u kome Parni valjak gura napred dok Nikolić sedi za njegovim komandama. Golovi za pobedu padali su u 90, 77. i 89. minutu. Tu se mora odati priznanje kako psihološkoj pripremi tima, sposobnog da zadrži koncentraciju, tako i uticaju kondicionog trenera Gorana Basarića, koji je primetno „zategao“ pojedince. I samog Leonarda.



Da bi se Marko Nikolić potvrdio, samim tim oživeo šanse Partizana da se bori za titulu, moraće sve ovo da ponovi na terenu Marakane, jer je dosadašnje pobede u derbijima izvojevao u Humskoj, uz snažnu podršku s tribina, što nije zanemarljiva okolnost. Do 1. marta će imati zadatak kojeg je i sam svestan: da se bori sa unutrašnjim problemima, koji crno-bele proganjaju od početka sezone. Samo 15 minuta posle meča, na konferenciji za medije, delovao je kao čovek koji između redova poručuje: „večeras ću da uživam, ali sutra opet moram da radim, jer ovde malo šta valja“.

Svestan nedostataka tima koji nije selektirao, niti sa njim prošao pripreme, Nikoliću ne bi smelo da promakne kako je glavni problem Partizana da loptu od odbrane „donese“ špicevima, a ne da se Đurđić i Božinov sami za nju bore. Poradi li na tom detalju, uz eventualni dolazak još jednog štopera i veziste - kvalitetnog, ne da popunjava broj - oživeće i šampionske ambicije koje su koliko do subote u 19.44 bile svedene na minimum.

Poslednje pretnje, možda i najveće, koje bi Marko Nikolić morao da se čuva su javne pohvale „rođenih“ funkcionera. Na primer, njega je odmah posle derbija potapšao po ramenu Milorad Vučelić, jedan od zagovornika ideje da se pre godinu i po smeni i koji je prošlog meseca inicirao druga rešenja, međutim, shvati li trener da je Ivica Iliev zapravo jedini čovek koji je insistirao na njegovom povratku možda zajedno sa sportskim direktorom vrati veru Grobara u posrnuli klub.

Imaju obojica još „da gule“ da bi stigli do Partizana iz perioda 2010-2011.

Izvor: mozzartsport

Foto: Sportska centrala

Komentari / 0

Ostavite komentar