Đurić sumnja u iskrene namjere Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je sinoć da ne veruje u iskrene namere Prištine kada je u pitanju provođenje Briselskog sporazuma.

Srbija 17.09.2016 | 10:40
Đurić sumnja u iskrene namjere Prištine
Ðurić je u intervjuu TV "Most" iz Zvečana rekao da će za njega jedini pravi dokaz da je Priština pristupila ispunjenju obaveza iz Briselskog sporazuma biti onog trenutka kada Upravljačkom timu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) bude omogućena izrada Statuta.

"Ne verujem u iskrenost namere Prištine da sporazume sprovede i uveren sam u to da je neophodno da međunarodna zajednica, ako zaista želi stabilnost regiona i ako je to interes, treba da omogući da Srbi imaju ono što je sporazumom dogovoreno - ZSO", rekao je on.

Ðurić je rekao da će u ZSO Srbi odlučivati ne o albanskim pitanjima, nego o sopstvenim, kako bi sami upravljali svojim institucijama, poslovima, da imaju svoje obrazovanje, zdravstvo i sve što je potrebno da žive u pokrajini bez mešanja drugih na nepravedan i štetan način.

"Jedini pravi dokaz da su oni zaista pristupili svom ispunjenju obaveza iz Briselskog sporazuma za mene biće moment kada Upravljačkom timu za formiranje ZSO bude omogćeno da nesmetano izradi Statut ZSO i da onda ga zajednički potvrdimo u Briselu", naglasio je Ðurić.

Statut ne može jednostarno da radi ni Priština ni Beograd, dodao je on istakavši da taj dokument treba da uradi Upravljački tim koji je sačinjen od srpskih predstavnika i zajednički treba da bude potvrden u Briselu od strane Beograda, Prištine i EU.

"Mene to podseća na to da će biti, da uz sve te price o nezavisnosti, ipak o nekim važnim pitanjima o našoj južnoj pokrajini odluke moramo da donosimo zajednički", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, Priština je poznata po tome što voli da svoju poziciju i samu sebe predstavi u mnogo boljem svetlu u odnosu na stvarnost, zbog toga su i uzeli srpske predstavnike u pokrajinsku vladu, a ne zato što saista žele da pomognu da Srbi odlučuju o nečemu ili rešavaju sami svoje problem.

Ðurić je uveren u to i da je to pokazalo i vreme.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravda

19.09.2016 03:18

vi cetebiti iskreni onda kada date drugima isto ono sto zelite sebi,a do tad nista od toga.

ODGOVORITE