Vengerove dvije decenije: Od dosadnog Arsenala do milovanja Merilin Monro!

Na današnji dan 1996. godine Arsenal je navijačima predstavio novog šefa struke. Verovatno niko nije ni slutio da će ljubav potrajati do danas...

Fudbal 16.09.2016 | 20:00
Vengerove dvije decenije: Od dosadnog Arsenala do milovanja Merilin Monro!
Bivši potpredsednik Dejvid Din je insistirao. Arsenalova prva želja te 1996. godine bio jeJohan Krojf, ali Holanđanin je bio prevelik zalogaj. Glen Mur je u tekstu za Independentpisao da je prva reakcija mnogih navijača Tobdžija, kad su čuli ko je prvi pik za funkciju trenera, bila: Arsen ko? Pritom mu je Din dao slobodu da sam odlučuje o transferima što nije bila praksa kod ranijih trenera na Hajberiju. Izboranog lica kao da mu je već tada bilo 60 i kusur godina Arsen Venger je 16. septembra 1996. promovisan za novog Arsenlovog šefa struke. Potpisao je ugovor na tri godine vredan za današnje uslove tričavih 2.000.000 funti.

Ekipa nije bila oduševljena.

"Isprva sam pomislio: šta ovaj Francuz uopšte zna o fudbalu? Nosio je naočare i izgledao kao profesor. Da li uopšte govori engleski kako treba?", priznao je kapiten Toni Adams.

Jedan od onih na koje je najviše uticala Vengerova borba sa kulturom opijanja u svlačionici. Zvali su ga "inspektor Kluzo". A on je samo uvezao zdrave radne navike iz Japana. Nije dozvoljavao ni pice ni ostalu brzu hranu. Tek godinama kasnije svi će shvatiti koliko je bio u pravu.

Ali nije strog režim ishrane ono što je proslavilo Vengera. Početkom 90-ih godina prošlog veka, Tobždije su igrale toliko ružan fudbal da ih je pratio ne baš pohvalan opis: "Dosadni, dosadni, Arsenal“".

Koju godinu kasnije legendarni Brajan Klaf je rekao: "Arsenal miluje fudbal onako kako sam ja u snovima milovao Merilin Monro". Opisujući čuvenu generaciju Nepobedivih koja je 2004. osvojila titulu bez poraza čuveni fudbaler Liverpula Alan Hansen je rekao:"Jednostavno najubitačniji tim koji je britanski fudbal video".

Dejvid Din je naravno bio najglasniji u pohvalama.

“On je čudotvorac. Napravio je revoluciju. Od naših igrača je stvorio fudbalere svetske klase. Otkako je došao gledamo fudbal sa druge planete“.

Tih prvih godina na Hajberiju, kasnije i Emirejtsu, na tribinama su česte bile parole "Arsen zna" i "u Arsena verujemo". Arsenal je igrao božanstveni fudbal. Uvek napred, uvek na gol više. Danas je ta emocija izbledela. Poslednju od tri titule Arsenal je osvojio te 2004. godine. Posle toga još samo četiri kup trofeja, brojne kritike zbog štednje prilikom kupovine igrača, pa i zakasnelih izmena, ponekad jednoličnog i predvidivog fudbala.

Ali nije li to normalno kad neko traje dve decenije? Brže se pojedinci zasite najvećih ljubavi. Te 1996. godine verovatno niko nije očekivao da će Vengerova ljubav sa Arsenalom potrajati pune dve decenije. A, eto, oni i dalje zagrljeni, ruku pod ruku koračaju i kroz pobede i kroz poraze.  

Narednog leta Vengeru ističe ugovor. Mnogi se nadaju da će mu ovo biti poslednja sezona u crveno-belom delu Londona. Drugi se brinu za ono sutra ako se to zaista i desi. Jer kao nekad ser Aleks Ferguson u Mančester junajtedu, Arsen Venger je srastao sa Arsenalom. I neće ga biti lako zameniti. Ako se uprava uopšte osmeli da povuče takav potez. A i ako se to desi - Vengerove dve decenije u Arsenalu večno će se pamtiti.

Rolerkoster emocija. Od najvećih visina, do padova zbog kojih se kod navijača javljala mučnina. Fudbal je to.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar