Analiza: FSS "seče" Partizanov čvor?!

Jedna od mogućnosti za rešavanje upravljačkih problema u Fudbalskom klubu Partizan jeste da Fudbalski savez Srbije preseče i da on uvede privremene mere.

Fudbal 16.09.2016 | 13:30
Analiza: FSS "seče" Partizanov čvor?!
Fudbalski klub Partizan ima rok do 26. novembra da reši vrlo neprijatnu situaciju - da izabere predsednika i rukovodstvo. 

U Partizanu je sada sve "privremeno" (govorimo o vrhu kluba), a nije isključeno da posle 26. novembra to privremeno bude pojačano i to spolja, odnosno pod kapom Fudbalskog saveza Srbije!

O čemu je reč?

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je 26. maja uvelo privremene mere u klub, a, uz posredovanje FSS, dve zaraćene strane (koju predvode dojučerašnji prijatelji Žarko Zečević i Nenad Bjeković), nekako su se dogovorili da u ovom vakuumu klubom privremeno upravljaPRIVREMENA Radna grupa (bilo je to 2. juna), koja je imala zadatak da pripremi teren za normalno održavanje Skupštine 24. maja, koja se završila neslavno, uz svađe, teške reči...

Radnu grupu činili su (i čine): Ivan Ćurković, Mile Jovičić, Žarko Zečević, Nenad Bjeković, Veljko Odalović i Slobodan Stanojević.  Ali, ta Radna grupa se nikada nije sastala u punom broju.

Dakle, od juna ove godine Partizanom rukovodi privremeno telo - Radna grupa formirana pod okom zvezdaša, predsednika FSS Slaviše Kokeze, a u kojoj su obe strane. U toj grupi je i Mile Jovičić, nekedašnji potpredsenik kluba u vreme Dragana Đurića, koji je čas dobar sa jednima, čas sa drugima. Kako se ne zbuni!?

Mile Jovičić, koji je slovio za čoveka iz "Zekinih redova", pojavljivao se na utakmicama, u kancelariji, na marketinškim događajima kluba, a onda odjednom... nema ga na skupštini! U međuvremenu je opet, izgleda, "promenio dres".

Priprema za Skupštinu je tekla tako što su, tvrdi Bjekovićeva strana, Zečević i ekipa menjali sve moguće delegate skupštine, kako bi sebi obezbedili većinu i tako izabrali svog kandidata Milorada Vučelića za predsednika kluba. Inače, Vučelić je predsednik Sportskog društva.

Zečevićevi su do 14. septembra promenili čak 12 delegata, između ostalih umesto MIlutina Šoškića, za delegata su postavili njegovog sina Miljana Šoškića, inače zaposlenog u klubu. "Milutin je veoma bolestan, pre neki dan je bilo organizovano davanje krvi za našeg legendarnog golmana. On je molio da bude zamenjen u skupštini, a normalno je da to bude njegov sin, koji radi u klubu", izjavio je generakni direktor Partizana Miloš Vazura.

Uprkos zameni celog fudbalskog tima i više, Zečevićeva struja u utorak, 14. septembra na Skupštini nije imala kvorum. Imala je 32 delegata. Nedostajao je jedan. Tvrdi ta struja da ima još "sigurna dva glasa" (Jovan Mileusnić i Lazar Radović), ali su oni bili sprečeni da dođu.

Situacija, blago rečeno paradoksalna. Oni koji tvrde da imaju većinu nemaju kvorum, a ovi drugi koji nemaju većinu imaju dovoljnu moć da odlože Skupštinu jer bi sa njima bilo kvoruma!

Zanimljivo je pogledati ko je sve odsustvovao. Počev od Nenada Bjekovića, preko mnogih bivših igrača, poput Mustafe Hasanagića, Momčila Vukotića, Nikice Klinčarskog, Zvonka Živkovića, Zorana Mirkovića, Zvonka Varge, Ivice Kralja, Sava Miloševića, ali i trojice nekadašnjih predsednika: Svetolika Kostadinovića, Dragana Đurića i Zorana Popovića. Ni pojedini političari se nisu pojavili: Rasim Ljajić, Veljko Odalović, Slobodan Stanojević... Nije došao ni pominjani Mile Jovičić.

Nedolazak Popovića bio je enigma i za Zečevićeve "pulene", jer Popović je bio na onoj prekinutoj sednici, a sad je trebalo da podnese izveštaj o poslovanju kluba dok je on bio predsednik.

Na Skupštinu nije došao ni filmski reditelj Srđan Dragojević, ali je, po običaju, svoje mišljenje izneo na Twitteru. On predlaže povlačenje obe opcije.

Sa druge strane, od bivših igrača, Vučelića (Zečevića) podržavaju: Branko Rašović, Ivan Ćurković, Ivica Iliev... Enigma je bio Gordan Petrić. On se jeste pojavio u "Zemunelu", ali je, prema rečima direktora kluba Miloša Vazure, sačekao da vidi da li će biti kvoruma. Zečević, pak, tvrdi da je Petrić bio taj 32. delegat.

Partizanom sada nastavlja da upravlja to telo pod nazivom Radna grupa, ali faktički klubom i dalje rukovodi struja koju podržava Žarko Zečević, dakle Milorad Vučelić, Miloš Vazura...

Vratimo se na, uvek rastegljiv, pravni teren. Šta je sve moguće da se dogodi?

"Ne želim da špekulišem šta bi sve moglo da se dogodi, ali možda bi cela ova skupština bila raspuštena, pa bismo ponovo išli na konstitucione zborove. Pozivam FSS da reaguje. Ovo je put u propast koji traje već mesecima. Te privremene mere najduže mogu potrajati šest meseci. Dakle, ako do 26. novembra ne izaberemo rukovodstvo, bojim se da ćemo imati pravno neodrživu situaciju, a ne bih špekulisao šta to sve može da znači", odgovorio je predsednik Nadzornog odbora kluba, pravnik Vladimir Vuletić na pitanje da li je moguće da FSS uvede privremene mere u Partizanu.

I jedni i drugi su se juče pozivali na FSS, i poručivali da im je ponovo potrebna pomoć više instance. Milorad Vučelić je optužio drugu stranu da je "obmanula i privremenu upravu i FSS", a Bjeković je u pismu izrazio nadu i očekivanje da će krovna organizacija srpskog fudbala, uz druge državne organe, ispitati sve "protivpravne i protivstatutarne radnje" Vučelića i ekipe.

Jedna mogućnost je da Skupština bude održana do 26. novembra i da jedna od strana obezbedi većinu, a samim tim i pobedu.

Druga mogućnost je da ako Skupština Partizana ne bude održana (ili bude održana kao ove dve prethodne - dakle, jalovo), a samim tim ne bude izabrano novo rukovodstvo do 26. novembra, sve bude u rukama Fudbalskog saveza Srbije, koji bi posle određenog procesa, uveo privremene mere u klub. 

U Statutu FSS, u članu 83 piše: "U slučajevima ozbiljnog narušavanja principa iz Statuta FSS i odgovarajućih propisa, Izvršni odbor FSS može da uvede privremene mere i svim nižim savezima, odnosno stručno-strukovnim organizacijama".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar