Intervju - Janko: Samo me Delpo razume! Čelendžeri su sada moja realnost

Janko čini sve da oživi karijeru koja je dve godine visila na ivici. Poručuje da će uraditi sve da se vrati tamo gde je bio, tamo gde i pripada.

Tenis 16.09.2016 | 19:45
Intervju - Janko: Samo me Delpo razume! Čelendžeri su sada moja realnost
Dve godine borbe sa povredom ostavile su traga samo na renkingu.

Ne i na pristupu, strasti, ljubavi, odnosu prema tenisu.

Ne i na Janku kao sportisti, teniseru.

Možda jače nego ikada, Janko Tipsarević radi kako bi se vratio u vrh ATP tura, tamo gde je bio dok povreda stopala nije odlučila drugačije, tamo gde i pripada po tome šta zna s reketom u ruci.

Naš sjajni teniser, koji je u sredu u Beogradu "napravio haos" promocijom teniske akademije, na kojoj se okupio veliki broj dečice, govorio je otvoreno i o svojim problemima, teniskim planovima, pljački privatne kuće, psihološkoj krizi, tračevima o tome da je njegova supruga Biljana ponovo trudna...

Evo razgovora koji su novinari vodili sa uvek otvorenim i iskrenim sportistom, koji je između ostalog poručio i da su treneri, kao i sistem rada, pad klubova, najveći tekući problem srpskog tenisa.

Kako i priliči, razgovor smo počeli o...

"Zdravstveno stanje je dobro, malo sam umoran trenutno jer treniram po šest sati dnevno, što ću morati malo da smanjim uskoro pred turnire", rekao je Tipsarević i dodao:

"Krivo mi je što sam izgubio meč na US Openu i to onako glupavo, ali zaista mi je podstrek da posle četiri sata tenisa sa Kverijem i posle toga Buste još četiri i po sata, ništa me nije bolelo. Imao sam upalu, ali ni koleno, ni noga, ni stopalo... To je fenomenalno za mene, verujte, iako sam očekivao da ću malo bolje proći na US Openu. Jedva čekam nastavak sezone".

Na konstataciju da je u Njujorku ove godine podsetio na vreme kad je bio osmi na svetu nasmejao se i pitao:

"Nisam valjda?", rekao je s osmehom.

"Možda dva, tri gema... Eh..."

"UZ DOBRE I STUDIOZNE PRIPREME..."

A, zapravo, pitanje je trebalo da se odnosi na njegove planove u nastavku sezone i dalje od toga...

"Ne znam šta mogu da očekujem. Voleo bih prvo da igram turnire kao do sada bez bolova i povrede", rekao je.

"U Beogradu sam još dva dana, tu su i moje kolege iz reprezentacije s kojima treniram i svi ćemo uglavnom igrati iste turnire, a to su: Sankt Peterburg, Šenžen, Tokio, Šangaj, Moskva. Ima ta mini azijska turneja. Ja? Zahvaljujući turnirima koji su mi zaista izlazili u susret i davali 'vajld karte' imam taj takozvani 'protekted renkig' od 35. mesta do kraja godine, što mi omogućava da igram te malo jače turnire. Šta uspem da uradim do kraja godine - to mi je, što mi je", rekao je iskreno.

"Ideja je da probam da popravim plasman što je brže moguće da ne bih igrao kvalifikacije na gren slem i ostalim velikim turnirima. Ali, i ako ne uspem, odigraću par čelendžera, nije to ispod mog nivoa, volim da igram čelendžere, u Aziji sam ih odigrao nekoliko, tako da je to plan za dalje... Bitnije mi je da završim godinu i 150. na svetu, ali da imam dovoljno vremena da se odmorim i pripremim, jer mislim da mogu da se vratim ako imam studiozne i dobre pripreme".

Studiozne i dobre pripreme značile bi možda i povratak u Dejvis kup reprezentaciju?

"Meni je jako krivo za ovu sezonu, patio sam dugo, jer je ovo bila ta sezona kada smo mogli, ali okolnosti i maleri nam nisu dali da se skupimo i napravimo nešto. Da smo prošli Britaniju, imali bismo Argentinu u Beogradu...", rekao je Janko i dodao:

"Nemamo mlad tim, svi smo u 30-im godinama osim Novaka, ali...", pričao je, kada ga je prekinuo "najmlađi", Nenad Zimonjić:

"Janko, kad je trening? Gde je trener? Kad će zagrevanje?"

"HVALA MEDIJIMA, FANTASTIČNO STE ME PODRŽALI"

Nakon što su se svi lepo ismejali, Tipsarević se uozbiljio...

"Mislim da možemo da osvojimo Dejvis kup svake godine, samo da prepoznamo tu godinu, da se poklope kockice i da budemo tu svi. Isto tako, verujem da i ostale reprezentacije razmišljaju na taj način. Voleo bih da uradimo to još jednom, da ne ispadne da je to bilo 'slučajno'", rekao je.

Tipsarević je govorio i o tome kakvu podršku ima. U sredu su ga podržali prisustvom svi naši teniseri i teniserke koji su bili u Beogradu, Viktor, Ziki, Duci, Olga, Bojana...

Svima se zahvalio i rekao da mu je srce puno što su tu uz njega, a osvrnuo se i na to koliko je porodica bila njegov oslonac tokom mukotrpne borbe s povredama...

"Najviše!", rekao je.

"Ali, prvo, iskreno bih se zahvalio medijima na podršci koju sam imao tokom te dve godine neigranja, a pogotovu u proteklih šest-sedam meseci igranja. Da li je to simpatija, sažaljenje, podrška, miks svega toga... Nije ni važno. Zaista, podrška koju sam imao od strane svih medija bila je fenomenalna", rekao je Tipsarević.

"Porodica... Podrška porodice mi najviše znači u tom teškom periodu kada nisam igrao smo i dobili ćerkicu Emili, tako da me je i to malo psihički izvadilo iz svega", pričao je Tipsarević u dahu i spontano završio razgovor o povredi za koju verujemo da je ostala u prošlosti", dodao je.

Potpuno iskreno, u razgovoru o svojoj povredi rekao je da samo jedan teniser može da ga razume. Naravno, u pitanju je kod nas veoma popularni Argentinac, Huan Martin Del Potro, koji je takođe prošao golgotu i ogromne muke dok se ovog leta nije vratio na najveću scenu, u velikom stilu.

"Povrede su sastavni deo profesionalne karijere, ali je ova je bila specifična, jer je oporavak predugo trajao. Sve moje kolege koje su se povređivale vraćale su se na teren posle šest, osam meseci, pa i godinu dana, ali... Jedina osoba sa ATP tura koja me zaista razume je Huan Martin Del Potro koji je prošao nešto slično i s kojim sam tri sata pričao o svemu što nam se događalo", rekao je Janko.

"HVALA BILJANI ŠTO ME NIJE OSTAVILA"

Za kraj, podvukao je da posebnu zahvalnost duguje supruzi, jer ga "nije ostavila", kako sam kaže.

"Što se tiče podrške sa strane, Biljana je najzaslužnija jer je bila uz mene, uz moje promene raspoloženja, depresije, padove, katastrofe psihičke... Svaka joj čast kako me nije ostavila", slegao je ramenima, uzeo reket, preskočio ogradu i počeo "sparing" s jednim od najmlađih na terenu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar