Nikolić o derbiju: Da budemo mala vojska!

Trener Partizana o uticaju previranja u klubu na ekipu, o Crvenoj zvezdi, njenom treneru i pripremi za još jedan "večiti" derbi, u kojima ima perfektan skor.

Fudbal 14.09.2016 | 23:45
Nikolić o derbiju: Da budemo mala vojska!
Zakazivanjem važne, izborne sednice Skupštine FK Partizan za ovu nedelju, predstojeći "večiti" derbi trenutno je u drugom planu u klubu iz Humske. Tako će biti do četvrtka, kada bi crno-beli mogli da dobiju novog predsednika.

Dok javnost prati pripremu klupske pozicije i opozicije za tu sednicu, ekipa Marka Nikolića u tišini se sprema za prvi ovosezonski derbi, zakazan za subotu u 18 časova, uz direktan prenos na TV Arena sport.

Upitan za utakmicu protiv Crvene zvezde, šef stručnog štaba Partizana Marko Nikolić rekao je u razgovoru za "Partizanov vesnik" da nema nervoze u svlačionici i da klupska skupština ne ometa koncentraciju njegovih igrača.

"Derbi je najlepša i najveća utakmica našeg fudbala. Svakako joj se radujemo i lično jedva čekam da počne. To sam rekao u Čačku i to važi i za sve moje saradnike. Tu energiju pokušavamo da prenesemo na igrače Partizana", rekao je Nikolić na početku razgovora za klupsku emisiju.

Nikolićev učinak u derbijima je perfektan.

"Taj moj saldo jeste stopostotan, ali to ne mora ništa da znači, sve okolnosti su promenjene, novi su timovi, novi su treneri na klupama i svaki derbi je nova fudbalska priča. Ali, niko ne treba da drhti i da bude nervozan na bilo koji način"

"Tenzija uvek postoji, ceo grad priča o toj utakmici, danima pre, a i danima posle utakmice i iskreno svi koji hoće da igraju u Partizanu ili u nekom velikom klubu, a pogotovo u Partizanu, treba u tome da uživaju. Kamo sreće da je mnogo tako velikih utakmica, u njima se rađaju heroji, u njima se postaje veliki igrač. Uz poštovanje drugih klubova i rivala, svi ovde u Partizanu pamtimo kakav su status imali igrači koji su postali heroji derbija".

Govoreći o utakmici, trener crno-belih istakao je i jako važan takmičarski značaj duela protiv "večitog rivala", za kojim Partizan trenutno zaostaje devet bodova.

"I sa tog aspekta utakmica nam dosta znači jer nam daje priključak. Tačno je da nosi tri boda, kao i svaka druga, ali daje i ogromnu radost našim navijačima, jer svi znamo koliko navijači Partizana vole tu utakmicu i pobedu nad najvećim rivalom".

Na pitanje da li je Zvezdina odbrana šansa Partizana, Nikolić je rekao da svako ko je učestvovao u derbiju dobro zna da više faktora učestvuje na konačan rezultat.

"Ono što je činjenica je da mi u ovom trenutku i dalje tražimo sebe, nažalost. To često ponavljam, ali mi smo nažalost u selekciji igrača, iako smo usred takmičenja. Nismo mi još moćan Partizan, koji pobeđuje u serijama kao prethodnih godina, ali smo u dobrom trenutku. Jako je dobro kada ekipa ulazi u derbi sa formom u uzlaznoj liniji"

O igri i ekipi Zvezde govorio je pohvalno, ističući iskustvo crveno-belih i kontinuitet njihovog trenera, Miodraga Božovića, koga je nazvao svojim drugarom.

"Oni su definitivno iskusniji tim od nas. Oni su grupa sa velikim brojem stranaca, prekaljenih i iskusnih igrača, imaju neke prednosti u odnosu na nas u ovom trenutku, ali i slabosti u odnosu na nas. Da ne ulazim u pojedinosti, jer je nama cilj da prednosti anuliramo, a slabosti iskoristimo", počeo je Nikolić, pa nastavio konkretniju analizu Zvezdine igre.

"BOŽOVIĆ MI JE DRUGAR, ZVEZDA TRPI ŠANSE, ALI I POGAĐA"

"Njihova prednost je što dugo imaju trenera sa kontinuitetom, koji ima dobar odnos i dobru hemiju sa svojim igračima i tu nema nikakve dileme. Pošto naravno pratim sva događanja u našem takmičenju, pa i pres konferencije kolege Božovića, koji je inače korektan čovek i ne mogu da kažem da mi je prijatelj, ali mogu da kažem da mi je svakako drugar, i on ponavlja da oni igraju tako kako igraju, imaju specifičan stil igre od kada je on tu. Trpe dosta šansi, ali su i najefikasniji tim u igri i to je činjenica. On se opredelio za takav stil igre, visoko, na takav način i tada se vrlo često desi da protivnici tada stvore prvu i drugu šansu protiv njih, kao što on kaže".

"Opet, priprema derbija je specifična... Da li ćemo oni igrati tako i protiv nas, da li ćemo i mi nešto korigovati... Ponavljam, svako ko je bio učesnik derbija zna da je to utakmica u kojoj je krajnji rezultat najvažniji i da onaj koji nosi pobedu iz derbija kupuje sebi i publici veliko zadovoljstvo i mir u klubu i to je utakmica u kojoj je rezultat definitivno u prvom planu".

Na konstataciju da u derbiju dve decenije vlada "specifičan vid suđenja" i da je poslednji penal za Partizan sviran 1995. godine, Nikolić se složio sa ocenom da je trijumf crno-belih u 146. derbiju (2:1, nakon dva neiskorišćena penala Zvezde) antologijska utakmica.

Upitan kako priprema ekipu za duel u Humskoj, odgovorio je da nema posebne pripreme, da ekipi svakodnevno prenosi svest o okruženju i da je tim to počeo da prihvata.

"Psihološka priprema je proces i svaka reč upućena igračima u svakodnevnoj komunikaciji je psihološka priprema. Nema pripreme za jednu utakmicu i apsolutno smo svesni okruženja u kojem živimo, bar sam ja svestan, i to pokušavam da prenesem na igrače i mislim da se to vidi u poslednje dve-tri utakmice. To podrazumeva da mi moramo da znamo šta mi vidimo, da mi budemo jaki, mentalno čvrsti i uporni, da budemo kao mala vojska koja ima svoj cilj i za taj cilj mora da bude spremna da podnese svaku žrtvu, jer sport to i jeste i nema velikih rezultata bez velike žrtve".

"DA U HUMSKOJ NAĐEMO SVOJU ISTINU"

"Tenzija koju derbi nosi će sigurno doneti i dodatnu nervozu, ali moramo da imamo jedan cilj ispred sebe, a svi ostali faktori koji utiču na tok utakmice apsolutno ne mogu da budu dovoljno veliki ili jači od nas", podvukao je on.

S obzirom na to da će derbi biti odigran samo dva dana posle izborne sednice Skupštine FK Partizan, na kojoj se ponovo očekuje bura i snažna podeljenost sukobljenih strana, Nikolić očekuje da u subotu svi duvaju u ista jedra, za pobedu crno-belih.

"Tu nemam nikakvu dilemu. Imam i neka svoja prethodna iskustva, i tada su bile nestabilne političko-upravljačke situacije, ali derbi je utakmica u kojoj navijači Partizana prepoznaju ono što treba da prepoznaju igrači. Imamo jedan cilj, da budemo bolji od najvećeg rivala, a taj ambijent sa prethodnih derbija je nešto što čini da se i sada naježim kao trener, a mogu da zamislim kako je tek igračima na terenu. Nemam dilemu da će stadion biti pravi domaći teren... Ne pozivam nikad publiku na stadion, jer smo mi ti koji bi trebalo da ih dozovemo - odnosom, ponašanjem kvalitetom igre i rezultatom, a Partizanova publika će to prepoznati".

"Sve ostalo nije predmet mog interesovanja, a mislim ni interesovanja svlačionice, koju dobro osećam. Svi koji smo u klubu i koji osećamo bilo kakvu emociju prema ovom klubu trebalo bi da duvamo u ista jedra, jer pobeda u ovoj utakmici ne nosi samo satisfakciju, već i ozbiljan rezultatski priključak u vrh tabele i ozbiljnu nadu da se do kraja takmičimo za ono što je cilj Partizana, a ne da odustajemo od toga već u desetom kolu".

Na kraju intervjua, Nikolić je poslao poruku navijačima:

"U derbi ulazimo svi zajedno, kao i svi do sada. Cilj je jasan, metode su jasne kojima treba doći do cilja, sve što treba da izdržimo - izdržaćemo, ali želimo da uradimo sve da izađemo sa terena kao pobednici. Uradićemo sve da vidimo u subotu gde smo, da vidimo gde nam je istina danas. Istinu o sebi uvek moramo da potražimo na zelenom pravougaoniku, jer ona uvek tu stoji, uz sve ostale okolnosti koje prate srpski fudbal, pa i nažalost Partizan u ovom trenutku. Mi nećemo tražiti nikad nikakva opravdanja, već ćemo istinu o sebi naći na terenu, protiv protivnika - večitog rivala", podvukao je trener crno-belih.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar