"Svjetski poredak pao u BiH i na Kosmetu"

Sjedinjene Američke Države su zajedno sa svojim zapadnim partnerima redovno uništavale temelje svetskog poretka, počevši od Bosne i Kosova do Iraka i Libije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, odgovarajući na optužbe šefa Pentagona Eštona Kartera da Rusija potkopava osnove svetskog poretka.

Svijet 13.09.2016 | 07:45
"Svjetski poredak pao u BiH i na Kosmetu"
"Rusija je od vremena operacije SAD-NATO za razbijanje Jugoslavije svaki put upozoravala do čega će na kraju dovesti ovakve akcije“, navodi Šojgu, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da svaki put, „praveći iste greške u Iraku, Avganistanu, Libiji i drugim zemljama, američke kolege nikad ne izvlače bilo kakve zaključke“.

Po mišljenju šefa Ministarstva odbrane, vreme je da SAD menjaju strategiju kako se ne bi „opravdavale za svoje procene, svaljujući sve na Rusiju, Kinu i druge zemlje koje imaju nezavisan pogled na svari“.

Šojgu je dodao da „ne treba mešati svetski poredak sa Amerikancima“, jer je zaštita svetskog poretka prirodna obaveza čitave međunarodne zajednice, a ne samo Pentagona. Rusija se uvek zalagala za očuvanje pravednog i višepolarnog sveta u interesima svih država.

„Što pre naše američke kolege shvate to i počnu da se menjaju, pre će se rešiti nakupljene nesuglasice. Pritom, nije reč samo o Siriji“, zaključio je šef ruskog Ministarstva odbrane.

Karter u govoru na Oksfordskom univerzitetu izjavio da Rusija želi da potkopa osnove svetskog poretka. On je dodao da SAD ne traže neprijatelja u Rusiji, ali da će štititi „saveznike, osnove svetskog poretka i svetlu budućnost koju nam on obezbeđuje“.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ogranicen

13.09.2016 07:15

Nece ni Amerika dugo da se ponasa kao sada, stize im kraj. Ima boga, pokajte se!

ODGOVORITE
Name

xlx

13.09.2016 10:15

Koji su licemjeri ovi Amerikanci! Pa to je da povratis od muke! Svjetski poredak,ali kako oni misle i zele!