Studenti bježe od prakse u privredi

Interesovanje studenata za obavljanje prakse u privredi sve je slabije, jer je većina zainteresovana za sticanje početničkog radnog iskustva u javnom sektoru, zaključak je radionice Asocijacije “Akademac”.

Republika Srpska 12.09.2016 | 10:10
Studenti bježe od prakse u privredi
Projekat-menadžer asocijacije i predstavnik Omladinsko-komunikativnog centra iz Banjaluke Ante Jurić-Marijanović ističe da je svega 20 odsto studenata u BiH zainteresovano za prasku u realnom sektoru.

"Zbog toga smo planirali veliku kampanju u Banjaluci, Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Tuzli posvećenu promociji prakse u realnom sektoru", kaže Jurić-Marijanović.

On kaže da je zabrinjavajući trend rasta interesovanja za praksu u javnim institucijama.

"Zbog toga će kampanja koju ćemo realizovati isključivo biti fokusirana na promociju sticanja radnog iskustva u realnom sektoru", rekao je Jurić-Marijanović navodeći da je za sticanje početničkog radnog iskustva zainteresovano svega 60 odsto studenata u BiH.

Nikola Dragović iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske je rekao da je problem što i profesori nemaju dovoljna znanja i iskustva iz realnog sektora.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cane

12.09.2016 10:22

Mladi jos uvijek zive u nekom vremenu u kome su im svi krivi! Zavrsavaju fakultete kii nikom ne trebaju i oekuju posao . Malo morgen rece jefan bivsi politicar!

ODGOVORITE
Name

Zool

12.09.2016 12:09

Deset godina narednih ne upisivati ni jednog brucoša na pravo ekonomiju i razne menadžere.

ODGOVORITE
Name

??????

12.09.2016 22:53

Pitanje glasi: koja privreda u RS? Hvala.

ODGOVORITE
Name

veso

13.09.2016 21:25

Sigurno da ni Prof. nisu radili. Gde bi mogli kad je vec 25.godina zastoj. Ovo je velika bara, studenti i Prof. su nekompletni.

ODGOVORITE