Neprihvatljive igre oko izbora kandidata

Pokušaji da se utiče na odluku zemalja koje utvrđuju kandidate za mjesto generalnog sekretara UN su neprihvatljivi, a informacije u bugarskim medijima da bi Rusija mogla da podrži tako nešto su laž, rekla je večeras portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Svetlana Zaharova.

Svijet 11.09.2016 | 21:50
Neprihvatljive igre oko izbora kandidata
Zaharova je ovo rekla odgovarajući na pitanje novinara agencije TASS da prokomentariše navode u bugarskim medijima da je njemački kancelar Angela Merkel navodno ubijedila ruskog predsjednika Vladimira Putina da podrži bugarskog kandidata Kristalinu Georgijevu umjesto prvobitnog kanidata Sofije Irinu Bokovu.

"Ne tako davno, na marginama samita G20 u Kini njemački kancelar je pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj ruskoj podršci bugarskom nezvaničnom kandidatu. Merkelovoj je jasno i otvoreno rečeno da je nominacija kandidata za mjesto generalnog sekretara UN isključivo suverena odluka te zemlje i bilo kakav pokušaj da se na tu odluku utiče direktno ili indirektno je neprihvatljiv", rekla je ona.

Zaharova je dodala da je Moskva upoznata sa tvrdnjama bugarskih medija koji navode da je Rusija umiješana u igre mijenjanja kandidata, kao i da bugarski lideri planiraju da promijene svoju odluku i postave novog kandidata pod uticajem nekih spoljnih igrača.

"Te igre nisu ništa drugo nego pokušaj da se ta zemlja uvuče u neke zakulisne radnje", rekla je Zaharova. 

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar