US open: Nišikori ugasio Marijevu nadu! Čeka Delpa ili Vavrinku

Japanac prošao u polufinale US Opena nakon neverovatnog preokreta. Endi Mari odigrao savršen prvi set, ali do kraja meča nije uspeo da ponovi ni deo svog najboljeg tenisa.

Tenis 08.09.2016 | 00:22
US open: Nišikori ugasio Marijevu nadu! Čeka Delpa ili Vavrinku
Veliko iznenađenje u četvrtfinalu US Opena!

Japanac Kei Nišikori posle skoro četiri sata borbe u pet setova uspeo je da "izbaci" favorita u donjoj polovini "kostura" i drugog tenisera sveta Endija Marija i tako je obezbedio prolaz u polufinale ovog turnira - 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5!

Britanac je u ovom trenutku (bio) verovatno teniser koji je u najboljoj formi, pošto od finala Rolan Garosa, kada je izgubio od Novaka Đokovića, ima sjajan skor od 27-1, i zbog toga su ga mnogi teniski stručnjaci "već videli" u finalu, ali se pitao i sedmi teniser sveta Kei Nišikori koji je pokazao da je bio nepotrebno potcenjen pre ovog meča.

Ali, činilo se da će Mari "počistiti" Nišikorija nakon prvog seta...

Britanac je odigrao savršeno i dobio rezultatom 6:1, ali je kiša sredinom drugog seta i "navlačenje krova" bolje uticala po Japanca koji se "ohladio" i zaigrao odlično. Izjednačio je rezultat, pa potom izgubio treći set, a ključni detalj desio se sredinom četvrtog seta.

Endi Mari je imao dve brejk lopte u trećem gemu, ali nakon što je sudija prekinula poen zbog "gonga" koji se čuo zbog problema sa zvučnikom, a potom insistirala da se ponovi, sve je krenulo niz brdo po Marija.

Od tada nije delovao fokusirano kao do tog momenta, a Nišikori je zaigrao svoj najbolji tenis. Rutinski je osvojio sve gemove do kraja četvrtog seta i pobedio 6-1, da bi i peti set otovrio sa 2:0 i tako vezao osam gemova od "gonga".

Mari je i u poslednjem setu statistički "bolje stajao" pošto je u ovoj godini bio nepobediv kada bi meč ušao u peti set. Do ovog duela sa Nišikorijem imao je skor "pet od pet", ali ni to mu nije pomoglo kako bi se našao u polufinalu US Opena.

Videli smo velike promene u tom setu.

Mari je nakon uvodnih 0:2 stigao do 2:2, da bi Nišikori potom opet napravio brejk i imao šansu da ode na 5:3. Međutim, uprkos vođstvu od 40:0 falilo je smirenosti Japancu u ovakvim situacijama, pa je Marej napravio brejk i naterao Keija da se bori za opstanak u setu. On je taj izazov prihvatio, a potom i brejknuo Endija za 6:5, a potom je greškama Britanca stigao i do konačnog sedmog gema.

Nišikori je do ovog meča dobio samo jedan od osam duela sa Marijem, i to u grupnoj fazi finalnog Mastersa, a u polufinalu Olimpijskih igara Mari je bio i više nego ubedljiv - 6:1, 6:4.

Japancu ovo ipak nije najbolji rezultat na US Openu pošto je pre dve godine igrao finale, izgubio ga od Marina Čilića, ali će imati priliku da zaigra novo finale, a njegov rival će biti bolji iz duela Stena Vavrinke i Huana Martina Del Potra.

Rezultati četvrtfinala:

(1) Novak Đoković – (9) Žo-Vilfred Conga 2:0, predaja (6:3, 6:2, ...)
(10) Gael Monfis – (24) Lukas Puj 3:0 (6:4, 6:3, 6:3)

(3) Sten Vavrinka – (WC) Huan Martin Del Potro
(2) Endi Mari – (6) Kei Nišikori 2:3 (6:1, 4:6, 6:4, 1:6, 5:7)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar