Priština traži tablice tzv. Kosova

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou počela je danas u zgradi Evropske diplomatske službe u Briselu.

Srbija 07.09.2016 | 15:07
Priština traži tablice tzv. Kosova
Iz izvora bliskih delegaciji Beograda za Tanjug je povrđeno da će tema prvog dana trodnevnih razgovora u Briselu biti primena dogovora o slobodi kretanja, tačnije pitanje registarskih tablica za vozila sa teritorije Kosova.

Suština problema je, kako navodi srpska strana, u zahtevu Prištine da se koriste statusno pristrasne tablice, takozvane Republike Kosovo, sa oznakama RKS, kako za Srbe sa Kosova i Metohije tako i za sve stanovnike KiM prilikom tranzita kroz Srbiju, što nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Drugog dana razgovora, u četvrtak 8. spetembra, na dnevnom redu bi trebalo da se nađu pitanja katastra, priznavanja diloma, ali i uspostavljanja Zajednice srpski opština, što je prema oceni srpske strane, ključno političko pitanje i sama suština Briselskog sporazuma.

Poslednjeg dana razgovora, u petak, dlegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, razgovaraće o razgraničenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

Tokom trodnevnih tehničkih razgovora u Briselu, delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, a Prištine kosovska ministraka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GLUHO

07.09.2016 16:14

SVAKA CAST

ODGOVORITE
Name

Vucko

07.09.2016 16:17

Uvijek pišete TVZ a oni po malo udjose u sve organizacije.

ODGOVORITE
Name

Sipac

07.09.2016 21:21

Jeste Vucko, to se i ja pitam, sto se pise uvijek "tzv." Jos malo i Siptare ce uci u EU.

Name

Pregovori

07.09.2016 16:51

Sve ce im dati samo da udju u EU a tesko da ce ikad Srbija u EU.Taj dialog je farsa jer on samo sluzi da sve Beograd ustupi Pristini.

ODGOVORITE
Name

Kosova

07.09.2016 17:11

Bravoooooo

ODGOVORITE