Momak koji živi svoj san: Filip Kostić, novi vođa "Orlova"!

Nije nikada igrao ni za Zvezdu, ni za Partizan. Kao 19-godišnjak je napustio Srbiju, a sada je vođa fudbalske reprezentacije Srbije. On je Filip Kostić i, kako ističe, živi svoj san.

Fudbal 07.09.2016 | 19:30
Momak koji živi svoj san: Filip Kostić, novi vođa "Orlova"!
Rođen 1. novembra 1992. u Kragujevcu, karijeru je počeo u tamošnjem Radničkom. Brzo je pokazao da mu na krilnoj poziciji baš i nema ravnog u našoj zemlji, a svakako u njegovom starosnom uzrastu, pa je nedugo posle punoletstva stigao i prvi konkretni poziv iz inostranstva. Međutim, taj pokušaj belgijskog Briža nije bio dovoljan. Onaj iz Groningena delovao je bolje. I, 19-godišnji Filip je rešio da, kada već treba da se otisne u nepoznato, to bude Holandija.

Nije dugo prošlo, a počeo je da oduševljava tamošnje navijače i medije. U sezoni 2013/2014, njegovoj drugoj u inostranstvu, odmah je skrenuo pažnju asistencijama, ali i prodorima. Mlad, bio je uveren da je uspeh na dohvat ruke, pa se tako i izletao sa izjavama, istakavši posle 0:0 u Aberdinu u kvalifikacijama za Ligu Evrope da je "zadovoljan jer je 80% posla obavljeno". Groningen je potom izgubio kod kuće sa 1:2, a krilo Aberdina Džoni Hejs natrljao je so na Kostićevu ranu istakavši "Mnogo mi je bilo drago što smo ih naterali da pojedu svoje reči".

Filip je lekciju naučio. Prestao je da mnogo priča o onome "što može biti". Zapravo, prestao je skroz, osim u jednoj stvari. "Kao dečak sam sanjao da zaigram za nacionalni tim. Evo, čekam na ostvarenje sna", rekao je 2014. godine.

Te godine ga je zbog sjajnih partija u Holandiji otkupio Štutgart. I, brzonogi krilni napadač je zablistao i u Bundesligi. Odigrao je 59 mečeva u svim takmičenjima za "švabe", zabeležio 13 asistencija, dao osam golova i, ne samo da ga nije mnogo uzdrmalo ispadanje u Cvajtu, jer je usledio poziv iz Hamburga, te transfer od oko 15 miliona evra ove godine, već je usledio i - poziv u reprezentaciju.



Debitovao je kod prethodnog stratega, Radovana Ćurčića, ali tiho, skoro neprimetno, uklopivši se u sivilo "orlova" uzdrmanih razmiricama i neslaganjem pojedinih igrača sa strategom. Ipak, nije odustajao. Uostalom, počeo je da živi svoj san.

Ovaj mladić je, u novoj viziji naše nacionalne selekcije, kod Slavoljuba Muslina dobio šansu da pokaže šta stvarno zna. I, ne da je pokazao, nego je oduševio: imao je pet šuteva u meču sa Republikom Irskom na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a u remiju od 2:2 dao je prvi gol, potom "namestio" drugi, iznudviši penal. Dodate tome njegovu jedinu izjavu vezanu za ovu reprezentaciju ("Moramo da se plasiramo na Mundijal"), koja ocrtava njegovu odlučnost, a dodate i driblinge, prodore i konkretnost u završnici, i dobijete istog onog momka iz Kragujevca koji sada spokojno i skromno kaže:

"Kao dečak sam sanjao da zaigram za nacionalni tim. E, sada mi se ispunila ta želja".

Nastavi li da bude ozbiljan na terenu ali i lucidan u isto vreme, mogla bi da se ispuni i davnašnja želja naših navijača da konačno uživaju u igrama fudbalske reprezentacije Srbije. Vala, i načekasmo se. Kako na takve igre, tako i na ovakve igrače.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar