Članstvo u uniji garancija protiv ratova

Igor Crnadak koji učestvuje na 11. Strateškom forumu na Bledu u Sloveniji, rekao je da mu je želja da kolegama potvrdi evropsku želju Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Bosna i Hercegovina 06.09.2016 | 22:50
Članstvo u uniji garancija protiv ratova
Na Bledu u Sloveniji u ponedjeljak je počeo 11. Strateški forum na kojem će se ove godine najviše govoriti o pitanju bezbjednosti, integracijama, te budućim izazovima u Evropi i njenom širem okruženju.

Međunarodnu konferenciju koja je okupila goste i stručnjake iz 70-ak država otvorio je slovenački premijer Miro Cerar, zaželjevši im dobrodošlicu i uspješan rad i doprinos.

Crnadak je prije obraćanja rekao da je njegova glavna poruka da EU nastavi proces proširenja, što je značajno i za EU, i za zemlje Zapadnog Balkana.

"EU prkosi izazovima s kojima se susreće posljednjih godinu dana, a naša je želja da budemo dio Evrope. Što se tiče BiH, predali smo aplikaciju u februaru, vrijedno smo radili, ispunili sve uslove. Očekujemo da naša aplikacija bude i zvanično prihvaćena 20. septembra", dodao je Igor Crnadak, ministar Spoljnih poslova BiH.

On je istakao da posljednje političke tenzije i sve žešća retorika potvrđuju koliko je BiH važna Evropska unija.

"Članstvo u EU donosi garanciju u dijelu koji najviše želimo, da nikada više ne bude ratova i da nećemo više ubijati jedni druge", rekao je Crnadak.

On je naglasio da tu vrstu stabilnosti i bolje ekonomske perspektive BiH vidi u Evropi, i to je obostrani interes, kako BiH, tako i EU.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rat

06.09.2016 17:15

A mozda bi mi ratovali protiv politicara?

ODGOVORITE
Name

Ado

06.09.2016 19:43

Svaka cast Igoru pravi je predstavnik svih gradzana igora za predsjednika drzave

ODGOVORITE