Početak hladog rata Srbije i Hrvatske

Hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu započeo je hladni rat između Srbije i Hrvatske, ocjenjuje danas hrvatska "Slobodna Dalmacija".

Region 03.09.2016 | 17:43
Početak hladog rata Srbije i Hrvatske
List navodi, pozivajući se na nezvanične hrvatske diplomatske izvore, da Hrvatska nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od srpskih vlasti o hapšenju špijuna u Beogradu i da zbog toga u petak uveče niko sa hrvatske strane nije želio da komentariše tu vijest, sve dok ne bude zvanično potvrđena iz Srbije.

Činjenica da je ta vijest puštena u srpske medije prije nego što je za nju doznala hrvatska Vlada ukazuje da se vjerovatno radi o jednostranom podizanju tenzija sa srpske strane uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

"Takva neprofesionalna objava do sada nezabilježene situacije u odnosima dvije države baca sumnju u transparentnost i namjere srpske strane. Slobodno možemo da kažemo da je ovim činom započeo hladni rat između dvije susjedne zemlje", piše "Slobodna Dalmacija" i zaključuje da su na potezu zvanične institucije vlade Srbije, "koje će sigurno morati da objasne hrvatskoj Vladi što se tačno dogodilo juče u Beogradu".

Operativci srpske Bezbjednosno-informativne agencije uhapsili su u petak u Beogradu hrvatskog špijuna, koji je, prema navodima zagrebačkog "Večernjeg lista", identifikovan kao 57-godišnji Čedo Čolović, oficir u penziji Republike Srpske.


Foto: Ras Srbija

Večernji navodi da je uhapšeni optužen je da je "godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine", kao i da je "uhapšen dok je bježao u Hrvatsku".

Više javno tužilaštvo saopštilo je da se radi o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i koji je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha ha

03.09.2016 19:56

Jesu sile...

ODGOVORITE
Name

Brle

04.09.2016 15:52

Trazicu od maticnog ureda da budem Marsovac. Sramota me vise od ovih poturica i pokatolicenih srba. Imali smo nesto zajednicko.

ODGOVORITE
Name

Ruze

06.09.2016 06:26

Ruze su Srpske A gde su Hrvatske

ODGOVORITE