Slučaj referenduma se vraća na početak?

Ustavni sud BiH je obavezan da odluči o zahtevu za preispitivanje odluke o održavanju referenduma o Danu Republike u RS i može postupiti na dva načina, a jedan od njih je da slučaj vrati na sami početak.

Bosna i Hercegovina 02.09.2016 | 22:49
Slučaj referenduma se vraća na početak?
To je za regionalnu N1TV rekao predsednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman precizirajući da se to može desiti ako sud nađe da ima elemenata za takvu odluku.

“A to znači u fazu da se o njemu odlučuje od početka, razmatra zahtev za ocenu ustavnosti što podrazumeva sve procedure koje su se u među vremenu desile", kazao je Ćeman, uz napomenu da ne želi ništa da prejudicira.

On je kazao da bi kod takvog stanja stvari značilo da odluke o referendumu i zahtevi u vezi sa sprovođenjem referenduma ne bi bile aktuelne i trebalo bi ih obustaviti te rešavati ih ako, kako je rekao, dođe u istu pravnu poziciju.

Kao prvu mogućnost on je naveo da, ako Ustavni sud utvrdi da nema elemenata za preispitivanje odluke, to znači da ostaje pri odluci od 26. novembra prošle godine.

U tom slučaju, precizirao je, Sud mora odlučivati po zahtevima koji se tiču kasnije donetih odluka o sprovođenju referenduma u Republici Srpskoj.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Varte-eliminator

02.09.2016 17:13

RS i Srpski narod ne priznaje taj vas sud koji radi po principu kadija te tuzi kadija ti sudi tako da sve ovo mozete objesiti macku o rep

ODGOVORITE
Name

Лија

02.09.2016 17:20

Колико је нормално да један судија уставног суда , јавно коментарише предмете у раду? Нити је он судија нити је уставни суд правосудна и независна институција.

ODGOVORITE
Name

Re lija

02.09.2016 19:57

Ako si slusao interviju mogao si čuti da je čovjek samo objasnio proceduru i hipotetički odgovorio na pitanje sta bi bilo kad bi bilo i nije komentarisao slučaj.

Name

Re

02.09.2016 17:26

Sad ste se sjetili kad ste vidjeli u šta vas je Bakir uvalio a Dodik na nož dočekao.

ODGOVORITE
Name

es

02.09.2016 18:00

Ma jok, sad nema odstupanja. Niko to nece uraditi. A druga stvar, ovaj nista nije slagao niti kazao novo. To se znalo.

ODGOVORITE
Name

Maja

02.09.2016 18:02

Poništite odluku i sve će se smiriti. Neće se trošiti novac, i onako smo siromašni

ODGOVORITE
Name

Referendum da ili ne

02.09.2016 19:25

Sve na pocetak treba vratiti evo i zasto Ovaj referendum su pripremili veliki a da ne pominjem koji su to isti oni sto nam i ovo nakaradno napravili Veliki zele opet crtanje karata jer su da podsjetim cekali rezultate popisa kao i 91 i to im je dalo krila da nam mjenjaju dejton i svi znamo da se dejton 2 spominje vec duze vrijeme A svi mi znamo da nasa trojka Dodik Bakir Covic rade samo sto im oni narede Tako da ce mo mi svi biti gubitnici a oni dobitnici pa evo i kako novi dejton ide podjela na vise jedinica 5 koje ce se posle nekog vremena moci pripojiti srbiji odnosno hrvackoj ali za takve usluge srbija ce priznati Kosovo u tim Europa rijesava problem balkana koji ulazi u E U a rusi i amerikanci preko nas ce da rijese pitanje Krima i Ukrajine tako da se s tim zapadnim balkanom zavrsava jer svi znamo da ovako ne ide i da je stop na svim stranama od Makedonije Srbije Bosne i Hercgovine

ODGOVORITE