Utjeruju dugove stare više od 10 godina

Poreska uprava Republike Srpske ovih dana građanima ispostavlja opomene pred prinudnu naplatu dugova starih čak i više od decenije.

Republika Srpska 01.09.2016 | 08:40
Utjeruju dugove stare više od 10 godina
Građani su zatečeni jer na opomenama i ne piše razumljivo šta državi duguju.

Poreska se poziva na Zakon o poreskom postupku, a navodne neplaćene obaveze navedene su samo u - šiframa. Nije ostavljen čak ni broj računa na koji bi obaveze trebalo da se uplate, pa svi koji su opomene već dobili sada objašnjenja traže na šalterima.

"Proverila sam šta znače te šifre prihoda i otkrila da je to dug za porez na imovinu, po ranijem zakonu. Obračunat mi je dug za ukupno sedam godina, počev od 2004. Pri tome je nešto od toga već i zastarelo, pa sam morala sa službenicima da se ubeđujem oko toga. Kada sam pitala odakle izbijaju ti dugovi, rekli su mi da je plaćanje tog poreza ranije bilo obavezujuće, ali i dobrovoljno. Sada, ipak, prete prinudnom naplatom", zbunjeno priča jedna Banjalučanka, te kaže da ne zna ni kako je moguće da tek sada dobije opomenu za toliko stare dugove.I ostali građani sa kojima je „EuroBlic“ razgovarao tvrde da nisu znali za ove obaveze, jer im nikakva obaveštenja ili računi nisu stizali. Pitaju i zašto ih PU o stanju prethodnih dugova za porez na imovinu nije obavestila pre nekoliko godina, kada je počelo izdavanje godišnjih računa za porez na nepokretnosti.

Većina je ogorčena zbog loše komunikacije sa poreskim obveznicima.

"Dobijete samo opomenu na koju nema prigovora, a imate osam dana da platite. Oni koji rade moraju da uzmu slobodne dane da bi samo razjasnili šta duguju, a da ne govorimo o tome da se očekuje da odjednom platite nekoliko stotina maraka", kaže jedan naš sagovornik.Čak i oni koji su na vreme plaćali poreze ovih dana su završili na šalterima, dokazujući da dugove sa opomene nemaju. Odgovori na pitanja zašto su baš sada i na takav način pokrenuli naplatu ovih dugova, te koliko toga pokušavaju da naplate, iz PU nisu uopšte stigli.

Naplaćuju šta god mogu

"Poreska uprava je krenula sa čišćenjem dugova koji se vuku deset i više godina. Opomena ne znači da će ići odmah prinudna naplata, već je poziv ljudima da dođu, da se sravne stanja. Neki zaista jesu dužni, ali ima i dosta pogrešnog knjiženja i vođenja evidencija, pa se za mnoge utvrdi da nisu dužni po toj opomeni. Sve to je opterećenje za ljude. Jasno je i da se ovako pokušava naplatiti što se god naplatiti može", kaže ekonomista Predrag Duduković.

Dodaje da je najviše opomena stiglo zbog neplaćenog poreza na dohodak.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

DOn

01.09.2016 09:06

Pozdravljam akciju poreske uprave, javna potrosnja se mora platiti, od tih para se plaćaju ucitelji i ljekari.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

01.09.2016 10:05

I go go igračice, jagnjići, šatori,gorivo u heli....

Name

Opomena ludosti

01.09.2016 09:16

Sve je ovo jedna velika šega. Da je sad jedan Nušić da napiše koju za buduće generacije.

ODGOVORITE
Name

Pisac

05.09.2016 15:10

Ne bi slavnom Branislavu dali da se pojavi,a kamo li da piše!Ovo danas je stoka!

Name

DemoKradiJa

01.09.2016 09:23

Harač rajo. Lopovi i njihove firme duguju milione i njih niko ne dira, a sirotinji samo izmišljaju razne harače i dadžbine. A narod guta i zabavlja se pitanjima od nacionalnog značaja.

ODGOVORITE
Name

Hvataju na foru!

01.09.2016 09:30

Prijateljica sto radi u poreskoj mi je rekla da idu na foru ko plati, plati! Sto je najgore , ljudi placaju, boje se suda!

ODGOVORITE
Name

bj

01.09.2016 09:31

Kad dobije opomenu onaj koji nema dugova mozeli ih tuziti. Da su radili svoj posao ne bi toliko duznika bilo a sad pred izbore po hitnom postupku da se plati.

ODGOVORITE
Name

Bluka

01.09.2016 12:21

Valja ponovo kupovati glasove i peci janjce, a pare (one domace od naroda, i strane od kredita koji narod vraca) bajun potrosio i zastekao..

ODGOVORITE
Name

pocetak kraja

01.09.2016 21:55

Tajkuni i vlasnici najvecih (uglavnom propalih) preduzeca duguju stotine miliona maraka, i nikom nista. Pa su ovi skontali da to namire od naroda. I treba. Narod koji presutno gleda sta mu ovi rade vec godinama zasluzuje HARAC!

ODGOVORITE
Name

Sarkastik

05.09.2016 15:06

To Mile ne daj Srpsku!Samo narod po ušima da mlado bježi ,a staro da umire...a sad malo referendum pa opet prinudna naplatapa vehabije,pa ismijavanje ohr-a,pa pjesma pod šatrom,pa na utakmicu Srbije...ovce je ipak najlakše čuvati!

ODGOVORITE