Утјерују дугове старе више од 10 година

Пореска управа Републике Српске ових дана грађанима испоставља опомене пред принудну наплату дугова старих чак и више од деценије.

Република Српска 01.09.2016 | 08:40
Утјерују дугове старе више од 10 година
Грађани су затечени јер на опоменама и не пише разумљиво шта држави дугују.

Пореска се позива на Закон о пореском поступку, а наводне неплаћене обавезе наведене су само у - шифрама. Није остављен чак ни број рачуна на који би обавезе требало да се уплате, па сви који су опомене већ добили сада објашњења траже на шалтерима.

"Проверила сам шта значе те шифре прихода и открила да је то дуг за порез на имовину, по ранијем закону. Обрачунат ми је дуг за укупно седам година, почев од 2004. При томе је нешто од тога већ и застарело, па сам морала са службеницима да се убеђујем око тога. Када сам питала одакле избијају ти дугови, рекли су ми да је плаћање тог пореза раније било обавезујуће, али и добровољно. Сада, ипак, прете принудном наплатом", збуњено прича једна Бањалучанка, те каже да не зна ни како је могуће да тек сада добије опомену за толико старе дугове.



И остали грађани са којима је „ЕуроБлиц“ разговарао тврде да нису знали за ове обавезе, јер им никаква обавештења или рачуни нису стизали. Питају и зашто их ПУ о стању претходних дугова за порез на имовину није обавестила пре неколико година, када је почело издавање годишњих рачуна за порез на непокретности.

Већина је огорчена због лоше комуникације са пореским обвезницима.

"Добијете само опомену на коју нема приговора, а имате осам дана да платите. Они који раде морају да узму слободне дане да би само разјаснили шта дугују, а да не говоримо о томе да се очекује да одједном платите неколико стотина марака", каже један наш саговорник.



Чак и они који су на време плаћали порезе ових дана су завршили на шалтерима, доказујући да дугове са опомене немају. Одговори на питања зашто су баш сада и на такав начин покренули наплату ових дугова, те колико тога покушавају да наплате, из ПУ нису уопште стигли.

Наплаћују шта год могу

"Пореска управа је кренула са чишћењем дугова који се вуку десет и више година. Опомена не значи да ће ићи одмах принудна наплата, већ је позив људима да дођу, да се сравне стања. Неки заиста јесу дужни, али има и доста погрешног књижења и вођења евиденција, па се за многе утврди да нису дужни по тој опомени. Све то је оптерећење за људе. Јасно је и да се овако покушава наплатити што се год наплатити може", каже економиста Предраг Дудуковић.

Додаје да је највише опомена стигло због неплаћеног пореза на доходак.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ДОн

01.09.2016 07:06

Поздрављам акцију пореске управе, јавна потросња се мора платити, од тих пара се плаћају уцитељи и љекари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

01.09.2016 08:05

И го го играчице, јагњићи, шатори,гориво у хели....

Name

Опомена лудости

01.09.2016 07:16

Све је ово једна велика шега. Да је сад један Нушић да напише коју за будуће генерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писац

05.09.2016 13:10

Не би славном Браниславу дали да се појави,а камо ли да пише!Ово данас је стока!

Name

ДемоКрадиЈа

01.09.2016 07:23

Харач рајо. Лопови и њихове фирме дугују милионе и њих нико не дира, а сиротињи само измишљају разне хараче и даџбине. А народ гута и забавља се питањима од националног значаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хватају на фору!

01.09.2016 07:30

Пријатељица сто ради у пореској ми је рекла да иду на фору ко плати, плати! Сто је најгоре , људи плацају, боје се суда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бј

01.09.2016 07:31

Кад добије опомену онај који нема дугова мозели их тузити. Да су радили свој посао не би толико дузника било а сад пред изборе по хитном поступку да се плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блука

01.09.2016 10:21

Ваља поново куповати гласове и пеци јањце, а паре (оне домаце од народа, и стране од кредита који народ враца) бајун потросио и застекао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

поцетак краја

01.09.2016 19:55

Тајкуни и власници највецих (углавном пропалих) предузеца дугују стотине милиона марака, и ником ниста. Па су ови сконтали да то намире од народа. И треба. Народ који пресутно гледа ста му ови раде вец годинама заслузује ХАРАЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саркастик

05.09.2016 13:06

То Миле не дај Српску!Само народ по ушима да младо бјежи ,а старо да умире...а сад мало референдум па опет принудна наплатапа вехабије,па исмијавање охр-а,па пјесма под шатром,па на утакмицу Србије...овце је ипак најлакше чувати!

ОДГОВОРИТЕ