U 95. godini otkrio recept za dug život

Da li vjerujete da na svijetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?

Svijet 30.08.2016 | 07:14
U 95. godini otkrio recept za dug život
Šta je dobro za zdravlje ispitao je jedan ljekar, pa je u skladu sa tim počeo da se hrani, a rezultat svega toga je što i na pragu 11 decenije života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi se čak ni štapom.

Dokaz da je sve to moguće jeste doktor Elsvort Varhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina, prenosi Atma.

Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje oduvek je volio.

“Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio ljekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje”, rekao je u intervjuu za Fox News.

Upravo njegov poziv ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta vidio srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se.

Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Elsvort vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice s bademovim mlijekom.

Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi s porodicom i vježba tako što sređuje svoj vrt, kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne grmove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da izvodi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona je bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili”, priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece – četiri sina i jednu kćer, kao i osam unučića.

Doktor veruje da je tajna dugovječnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa”, kaže Elsvort.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar