Zašto je alergija na ambroziju sve gora?

Klimatske promene mogle bi do 2050. godine da udvostruče broj Evropljana alergičnih na polen ambrozije, pa bi se taj broj sa sadašnja 33 miliona mogao popeti na 77 miliona, ocenjuje se u studiji objavljenoj ove nedelje.

Zdravlje 29.08.2016 | 13:20
Zašto je alergija na ambroziju sve gora?
Ova biljka poreklom iz Severne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji polen uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Evrope kao i na jugoistoku Francuske, uprkos redovnim uništavanjima.

Alergija na ambroziju spada u polenske ili sezonske alergije od kojih u različitom stepenu pati gotovo 40 odsto Evropljana. Te alergije može prouzrokovati polen drveća (breza, čempres) u proleće, a u leto i jesen polen trava i korova.

"Ovo je prva studija kojoj je zadatak da izmeri eventualni uticaj klimatskih promena na alergije", istakao je Iain Lejk, vođa studije objavljene u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Naučnici su do broja od 77 miliona alergičnih Evropljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se polen ambrozije u budućnosti proširiti i na druge evropske zemlje poput Nemačke i Poljske.

Kako navode istraživači, dve trećine tog povećanja mogu se pripisati klimatskim promenama, a jedna trećina prirodnom širenju te agresivne biljke.

Budu li se sprovodile mere za suzbijanje ambrozije, broj alergičara bi do 2050. mogao pasti na 52 miliona, a bude li se biljka širila brže nego što se predviđa, taj broj bi mogao da naraste na 107 miliona, upozorila je Mišel Epstajn, naučnica na bečkom univerzitetu.

Ona u budućnosti predviđa pogoršanje simptoma alergije na ambroziju zbog jače koncentracije polena i dužeg razdoblja cvetanja koje bi se moglo produžiti do sredine oktobra.

Ova biljka koja može da naraste do 1,80 m, izuzetno je otporna i prilagođava se gotovo svakoj vrsti tla, dobro podnosi sušu a njeno seme može u tlu preživeti više od deset godina.

Osim u Severnoj Americi i u Evropi, proširila se i u nekim delovima Australije, Južne Amerike, pa čak i Japana.

Izvor: TPORTAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nema spasa, neuništiva je

29.08.2016 15:57

Biološki rat. Velikodušno nam poklonili ameri, isto kao i krompirovu zlaticu. Ove godine poprskao ambroziju Totalom, uništio je , da bi nakon malo više od mjesec dana uočio da ponovo niču nove ambrozije. I šta uraditi, znači u sezoni najmanje dva puta prdkati da bi se tlo očistilo od ove napasti. Skupo, preskupo.

ODGOVORITE
Name

O čemu vi

30.08.2016 07:17

Samo kosenje svakih 25 dana. 28 treba da sazori polen. 2 do 3 puta u sezoni. Problem je sto je vecina lijena pa ti sredis a komso lezi i ceka da i njegovo pokosis. Beteri