Čović obilježio 23 godine "Herceg Bosne"

„Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organizovanosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja", izjavio je predsjednik HDZ-a.

Bosna i Hercegovina 28.08.2016 | 19:01
Čović obilježio 23 godine "Herceg Bosne"
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predvodio je danas u Gorici kod Gruda stranačku i delegaciju Hrvatskog narodnog sabora na obilježavanju 23 godine od osnivanja „Herceg-Bosne“.

„Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organizovanosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakost hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH.

Vrijeme u kome živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjeće te da, gdje god nije bilo organizovanosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema.

Posljedice rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnosti da naši mladi ne odlaze", rekao je predsjednik HDZ-a.

Čović je poručio stranačkim kolegama da moraju stvoriti uslove u naredne dvije godine da reorganizuju BiH i, kako je rekao, osiguraju Hrvatima apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda.

"Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranaka i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne“, izjavio je Dragan Čović.

 Na tribini su govorili i Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i Željko Raguž, dirketor Hrvatskog dokumentacionog centra Domovinskog rata u BiH.

(SB)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ACO V .

28.08.2016 17:15

Samo vi obiljezavajte sto vise nikad imati necete!

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

28.08.2016 19:04

Kakvi su to hrvati ili bosnjaci koji nose SRBska imena i prezimena? Pustite narod da bude oni sto jeste. SRBi sa tri vjere!

Name

ff

28.08.2016 17:48

Ista priča pred svake izbore. Ljudi kažu kad kuću praviš moraš kupiti plac pa tako i hrvatići neka kupe plac pa neka prave śto hoće.

ODGOVORITE
Name

Tuga

28.08.2016 18:42

Tuga je to kad slaviš nešto a njega nejma

ODGOVORITE
Name

Ante

28.08.2016 20:19

Pa divam je praljak prlic boban coric bender poso ih ovaj jugosloven na goli otok koja herceg bosna i poceli ste nesto slavit cega nema kao i srbi

ODGOVORITE