OK BiH: Nismo ništa osvojili, a kad ćemo ne znamo...!

Olimpijski komitet BiH saopštenjem se obratio javnosti poslije nastupa Bh sportista na Olimpijskim igrama u Riju.

Ostali sportovi 25.08.2016 | 14:45
OK BiH: Nismo ništa osvojili, a kad ćemo ne znamo...!
Saopštenje Olimpijskog komiteta BiH prenosimo u cijelosti:

" S obzirom da su završene olimpijske igre Rio 2016 i da se naša Olimpijska delegacija upravo vraća u BiH, želimo obavjestiti javnost i medije:

U skladu sa statutarnim nadležnostima Olimpijskog komiteta BiH i Zakonom o sportu BiH , misija OI Rio 2016 od strane Olimpijskog komiteta BiH je ispunjena u potpunosti (iako smo je ispunili " podržani" odlukama i obećanjima nadležnih ministarstava i do današnjeg dana bez uplaćenih sredstva za učešće na OI Rio 2016. ). Nismo zadovoljni rezultatima, ali su osim kuglaša, oni bili očekivani ili blizu očekivanog.

Amelu Tuki je falilo dva mjesta ili  metar za finalnu borbu za medalju, a Larisa Cerić je na poene izgubila od protivnice koju je nedavno savladala . Od ostalih sportista i nismo očekivali medalju niti su je sportisti i treneri ikada najavljivali.

Bosna i Hercegovina i na slijedećim Igrama samo čudom i ogromnim odricanjem pojedinca može ostvariti olimpijsku medalju u konkurenciji 207 država. Svih 207 država će se u narednom četverogodišnjem ciklusu najozbiljnije i sistemski pripremati za ostvarenje olimpijskog sna.

Društveno političkim odnosom, nagomilavaju se problemi u bh sportu godinama te "guše " klubove i bh sportske saveze koji proizvode vrhunske sportiste i olimpijce i mi o tome argumentirano i javno govorimo danonoćno, te realiziramo svaki dostupni projekat nebi li im bar simbolično pomogli.

Ove probleme pokušavamo riješiti sa nadležnima ali nam naš status nebudžetskog udruženja građana bez izvršne političke moći, onemogućava naše namjere da sprovedemo u dijelo .

Rezultati naših olimpijaca će ostati isti i u narednim godinama osim povremenih bljeskova pojedinaca ili timova, sve dok se odnos prema sportu, klubovima i savezima , OK BiH i sportskoj legislativi temeljno ne promjeni i sport jedinstveno podrži od svih nivoa vlasti u skladu sa nadležnostima.

U takvom ambijentu ćemo imati pravo zahtjevati od sportista da ostvare naš zajednički cilj koji se zove " prva olimpijska medalja za državu Bosnu i Hercegovinu", piše u saopštenju OKBiH.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nema veze

25.08.2016 13:37

Ni Djekna jos nije umrla, a kad ce ......

ODGOVORITE