Na koga biste željeli da vam liči kćerka?

Na koga biste da vam liči kćerka - na Tijanu Bogdanović, djevojčicu koja je osvojila srebro u Riju, ili na Tijanu Ajfon?

Srbija 24.08.2016 | 15:10
Na koga biste željeli da vam liči kćerka?
Pitanje naizgled lako, a u stvari nimalo nije. Jer, koliko je samo srpskih tinejdžerki kojima su idoli opskurne starlete i napucane pjevačice uz koje se vezuju pojmovi poput sponzoruša, kokain, prostitucija...

Pošto su u Riju izrasle u heroine nacije, krajnje je vreme da Tijana Bogdanović, Ivana Španović, odbojkašice, košarkašice smjene starlete i postanu istinski uzori budućim generacijama.

A, tu su na ispitu - roditelji, škole, država...

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ima potpuno jasan stav po ovom pitanju:

"Uvjerena sam da je bilo kakvo poređenje naših olimpijaca sa starletama, pa i u tome ko treba da bude uzor mladima uvredljivo za naše sportiste. Od naših olimpijaca mladi mogu da nauče da samo težak, naporan i konstantan rad može dovesti do velikih rezultata kakav je olimpijska medalja. Jer, to je život, nema uspjeha bez velikog rada i zalaganja".

Državne institucije bi morale da preuzmu ključnu ulogu u zaštiti dece od rijaliti dama, smatra novinarka Vesna Dedić:

"Teško je u zemlji u kojoj je depresija na prvom ili drugom mjestu na listi bolesti očekivati od roditelja da to učine. Nažalost, mnogi roditelji su u takvom psihičkom, materijalnom i fizičkom stanju da nemaju ni vremena ni novca ni živaca da se adekvatno posvete djeci. Zbog toga bi Ministarstvo kulture trebalo da makar na mjesec dana napravi eksperiment i s medijima dogovori uređivačku politiku gdje neće biti važno kako je do stana ili dečka došla Stanija, već uspješna sportistkinja, književnica..."

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić predlaže da država zakonom definiše i uvede porez na šund:

"Pa, ko baš voli da prati doživljaje društvenog šljama, neka to i plati. Time bi se otvorio prostor za promovisanje pravih vrijednosti, ne samo sportistkinja, već svih drugih nevidljivih junaka našeg društva - uspješnih privrednika, umjetnika, mladih matematičara, fizičara, naučnika uopšte. Samo tako Srbija može biti normalna zemlja u kojoj se slavi vrlina, umjesto da je brlog u kome se svi valjamo u prljavoj bari vulgarnosti"

Sve polazi iz kuće, pa roditelji imaju najznačajniju ulogu u vaspitavanju djece, tvrdi novinarka Tanja Peternek:

"Ako djeca imaju ispravne uzore u roditeljima, ona će lako savladati sva negativna iskušenja odrastanja".

Novinarka Nataša Miljković slikovito poredi:

"Da bi Ana, Sonja, Milica ili Ivana došla na naslovnicu, ona mora godinama da trenira, da se odriče, trudi i da svakog dana pobjeđuje sebe. I to nije dovoljno. Mora da ode na Olimpijadu. Ni to nije dovoljno. Ona mora da se vrati sa medaljom. Da bi Stanija, Cica, Maca bila na naslovnoj, samo treba da 'zaboravi' gaćice kod kuće. Kad uvidimo koliko je to duboko bolesno i kada mediji obrnu logiku popularnosti, tada će zvijezde zaista biti zvijezde, a ne bizarne kreature. I ništa nam neće faliti. Naprotiv".

Tijana Bogdanović, osvajačica srebrne medalje u tekvondou, treba da bude uzor svim djevojčicama, a njen otac Bratislav idol svim roditeljima.

"Tijani je uzor u svemu bila Milica Mandić, koja je toliko dobrodušna da je uvijek bila spremna da pomogne i posavjetuje. Sve četvoro moje djece trenira tekvondo, a ja ih stalno odvodim i dovodim na treninge. Želio sam da ih uključim u sport kako bih ih zaštitio od svih negativnosti ovog društva. Međutim, već u kadetskoj konkurenciji, kada je neophodno da pošaljete dijete na sedam-osam turnira u inostranstvu, država mora da pomogne ukoliko želi da dobije vrhunskog sportistu", naglašava Bratislav Bogdanović.

Udruženje "Roditelj"

U Udruženju "Roditelj" tvrde da se sport ne promoviše u školama.

"Nema puno ženskih sekcija, iako je do četvrtog razreda sport besplatan. Veoma je bitno da roditelji zaštite djecu od uticaja medija, gdje se čak i u tinejdžerskim časopisama susreću sa šminkama i raznoraznim blogerkama", priča Dragana Soćanin.

Zaluđenost će proći

Sociolog Dragan Koković smatra da su starlete odraz potrošačkog društva:

"To je pojava koja se iživi nakon određenog perioda i ja očekujem da će se to uskoro desiti, jer je sve manje klijenata takve zaluđenosti. Najveća odgovornost u tom prevrednovanju i uspostavljanju ideala je na porodici, školi, masovnim medijima i sportskim klubovima".

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

blbl

24.08.2016 13:28

Ne dao Bog da i na jednu lici.

ODGOVORITE
Name

TB

24.08.2016 13:33

Na Tijanu Bogdanovic a ne na izvjestacene poput Tijane Ajfon

ODGOVORITE