Tražili život dostojan čovjeka u 21. vijeku

U predizbornim kampanjama građanima se "šakom i kapom" nude razna obećanja i rješenja gorućih problema, međutim, bilo da su ta obećanja realna ili ne, većina onoga što im je prije četiri godine obećano nije ni urađeno.

Republika Srpska 23.08.2016 | 07:24
Tražili život dostojan čovjeka u 21. vijeku
I sami svjesni da gradska kasa nije dovoljna za sve probleme, većina ih je za svoju mjesnu zajednicu tražila samo ono osnovno, prikladno, kako i sami predstavnici kažu, životu u 21. vijeku. Tako su rješenje vodosnabdijevanja, kanalizacije, asfalta, izgradnje škole, ambulante ili igrališta u pojedinim dijelovima grada i pred ove lokalne izbore ostali samo puka želja mještana.

Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta banjalučke MZ Vrbanja, ističe da je sve što je obećano u prošloj kampanji ostalo samo mrtvo slovo na papiru, a njihov najveći problem je izgradnja kanalizacione mreže, koja nikako da se završi.

"S početkom jeseni kreću i problemi mještana Vrbanje s kanalizacijom, jer pri malo jačim padavinama u mnogima dijelovima naselja fekalije i otpadne vode jednostavno dospijevaju na ulice. Fekalije plivaju po putu, šire nesnosan smrad i prijete zarazom. Iako godinama apelujemo na nadležne i dalje ostaju neriješena osnovna infrastrukturna pitanja", kaže Marjanović.

Iz mjesne zajednice Motike ističu da ni u njihovoj mjesnoj zajednici nije urađeno puno od prošlih lokalnih izbora. "Veliki problem je put na kojem skoro pa ništa nije rađeno u ovom mandatu, a od 20 ulica koje Motike imaju samo četiri su asfaltirane", kaže Drako Todić, predsjednik Savjeta ove MZ.

Iz Donjih Kola kažu da su svi projekti koji se radili u ovoj mjesnoj zajednici ostali nedovršeni - put, voda, kanalizacija. "Dobra stvar koja se desila u našoj mjesnoj zajednici je što će ove godine izgraditi ambulate porodične medicine, što je svakako veliko, zalogaj, ali nadamo se da će biti zavšena u što kraćem roku", kaže Milan Đukić, predsjednik Savjeta MZ Donja Kola.

Iz MZ Prijakovci kažu da je, između ostalog, neriješen problem ostao nedostatak škole i ambulante, pet kilometara nekategorisanih puteva te numerisanje kuća. Bojan Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Kuljani, kaže da su se pred prošle izbore, poučeni ranijim iskustvima, fokusirali na to da ne traže mnogo već da se ono što je ranije započeto dovede do kraja.

"Naš gorući problem je Prva kuljanska ulica, koja se zapravo svake godine provlači, u najavi je opet njena rekonstrukcija. Nama je zaista bitno da se to odradi što kvalitetnije pa makar nekoliko desetina metara, ali da to bude kako treba. Takođe nemamo vrtić niti školsko igralište, a oboje nam je neophodno", kazao je Kovačević.

U MZ Šargovac kažu da su riješili problem vodosnabdijevanja, ali da velika naseljenost ovog dijela grada posljednjih godina zahtijeva i veća ulaganja u komunalnu infrastrukturu, za šta nije bilo dovoljno novca iz gradske kase.

Vito Pejaković, predsjednik Savjeta MZ Ada, istakao je da je kanalizacija, kojom nije porkivena čak polovina naselja, gorući problem ove MZ. Pored toga, veliki problem je i klizište koje se često pokrene, a stavljeno je na status quo, te trotoar koji ide duž naslja, koji je usljed slijeganja tla utonuo.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sirogojno

23.08.2016 08:01

Pa 16god.oni obecavaju u banja luci i uvjek slazu(snsd),al je cinjenica da ti isti gradjani stanovnici banja luke njima na njihove lazi dadnu glas na lokalnim izborima...to se kaze trazili ste dobili ste...zato nema kukanja....

ODGOVORITE
Name

Don

23.08.2016 08:55

Užas kako ljudi žive u 2016. godini, kao da je srednji vijek.

ODGOVORITE
Name

IGOR MARSOVAC

23.08.2016 09:32

GLEDAM NADAHNUTOG IGORA RADOJCICA OBILAZI SELA PIJE PIVU PRED ZADRUGOM I KAZE UVIDJETI PROBLEME GRADJANA I TRAZITI RJESENJA MA SUNCE LI KALAISANO KAO DA JE PAO SA MARSA A NE UCESNIK PLJACKE OVOG JADNOG NARODA I ON I NJEGOVA SEKTA ZVANA SNSD A SAD BI ON KO BOJAGI RIJESIO SVE PROMLEME I ZATO DRAGI MOJ NARODE MIJENJATI OVU BAGRU JER GORE NEMOZE BITI

ODGOVORITE
Name

Pik

23.08.2016 09:43

Ha ha daće vam sad,rekli su za izbore Al ne koje, jesu vas naučili he he buši,djecoooooooooo.

ODGOVORITE
Name

Galeb

24.08.2016 05:03

Trazite od kriminalaca I plackasa da vam vrate oplackano I pokradeno

ODGOVORITE