Srbi olimpijski šampioni! Šta kažu vaterpolisti...?!

Mandić: Srbija, Kotor, Tivat, Boka, sveee!!! Prlainović: Ove medalje nisu proizvod sistema! Trofejni vaterpolista posle trijumfa u finalu pričao o izvanrednoj igri protiv Hrvata, o oproštaju Nikića i Gocića, tretmanu vaterpola i sporta uopšte... Emotivne poruke vaterpolista posle istorijskog uspeha - osvajanja olimpijskog zlata! Boba Nikić o Saviću: Takav šmeker, takav tip... Legendarni centar o selektoru pod kojim je osvojio jedinu medalju koja mu je nedostajala.

Ostali sportovi 21.08.2016 | 12:45
Srbi olimpijski šampioni! Šta kažu vaterpolisti...?!
Andrija Prlainović (29) osvaja medalje sa "delfinima" još od 2008. I osvajaće ih još, ali trijumf nad Hrvatskom u finalu olimpijskog turnira u Riju će možda i zauvek ostati vrh njegove i karijera svih ostalih reprezentativaca Srbije.

Nakon 11:4 u finalu Svetskog prvenstva prošle godine, u Riju su slavili nešto manje ubedljivo - 11:7.

"Odigrali smo izvanredno pametno. Za jedno finale smo napravili jako malo grešaka. Bili smo dobro pripremljeni, vladala je pozitivna energija poslednjih dan i po nakon polufinala. Osećao sam da smo spremni za najveću utakmicu u našim karijerama. Ostalo ste videli. Bila je to simfonija u vodi", rekao je Prlainović za RTS.

Od 2017. će "delfini" izgledati nešto drugačije od onog na šta smo navikli.

"Ovo zlato je kruna ovog sastava, ali velika većina nas će nastaviti da igra za reprezentaciju. Nisam ja taj koji treba to da kaže,ali Bobanu (Nikiću, 33 godine) i Žiletu (Gociću, 34)je ovo možda bila poslednja utakmica za Srbiju i odigrali su je kao celu karijeru - lavovski i majstorski. Možda su baš oni bili tas na vagi, zajedno sa Mandićem i Banetom (Mitrovićem) na golu. Žao mi je samo što Ćuk nije mogao da igra zbog povrede".

Upitan da li očekuje da ova titula izazove poboljšanje statusa vaterpola u Srbiji, dao je brutalno iskren odgovor.

"Vi novinari i mediji krenite slobodno, već od prekosutra. Znate sve što treba, da se mi sportisti ne bismo zamerili političarima i ministrima. Ovih osam-devet medalja (na OI u Riju) nisu proizvod sistemskog ulaganja. U Srbiji praktično više nema profesionalnih vaterpolo klubova, svi su pred stečajem", podsetio je Andrija Prlainović, osvajač Lige šampiona sa Partizanom 2011, pa sa Crvenom zvezdom 2013, a nakon toga član italijanskog "supertima" Pro Reko i mađarskog Solnoka.

Dočekali smo i to - reprezentacija Srbije novi je olimpijski šampion u vaterpolu!

Najdominantniji tim na svetu, koji je uspostavio vladavinu kakva je retko viđena u istoriji svih sportova, zaokružila je blistavi olimpijski ciklus na najlepši način - osvajanjem zlata u Riju!

Posle velikog slavlja, nakon intoniranja himne, kapiten Živko Gocić briznuo je u plač, slomljen emocijama.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, posle silaska sa postolja je rekao:

"Hvala na čestitkama u ime cele ekipe, u ime ovih velikih šampiona koji su definitivno, danas kako je Bucko rekao, dotakli večnost. Osvojili smo Evropsko, sve... Nikome nikad u vaterpolu ovo nije pošlo za rukom u vaterpolu...", rekao je Gocić i tako otkrio poruku selektora.

Slobodan Nikić, najiskusniji uz njega, takođe je dao ogroman doprinos pobedi nad Hrvatskom. Moguće je i izvesno da su se obojica u Riju oprostili od učešća na olimpijskim igrama.

"Ostvario mi se san koji sam sanjao kao mali, kada sam zajedno sa Žiletom počeo da igram vaterpolo. Posebno pred kraj karijere u reprezentaciji, nema lepšeg osećaja. Ovo je za Srbiju. Znam da smo vam kidali živce i da je bilo teško", rekao je fenomenalni centar, najtrofejniji srpski vaterpolista.

Filip Filipović bio je jedan od lidera kroz ceo turnir. Nakon meča, govorio je o utakmici koja je bila prekretnica.

"Definitivno je to bio meč protiv Australije. To je bila odlučujuća prekretnica za nas. Pokazali smo da, kada je zaista najteže, da smo tada bili najjači. To je bila najzrelija utakmica, bez obzira na greške, jer nismo izgubili glavu. Zahvalio bih se saigračima, stručnom štabu, svima koji su utkali sebe u ovo zlato. Kao što smo rekli, osvojili smo sve. Mislim da nijedna ekipa ni u jednom sportu nije dominirala na ovakav način".

Dušan Mandić bio je jako emotivan posle maestralne partije i četiri postignuta gola...

"Ja sam bez reči. Šta mi je sve vaterpolo pružio u životu... Pre svega ova ekipa. Ovo su takvi momci... Nisam još svestan šta smo uradili i šta smo ispunili, u smislu ličnih ciljeva i zadataka. Hvala svima u Srbiji, Kotor, Tivat, Boka Kotorska, sve pozdravljam!"

Boba Nikić o Saviću: Takav šmeker, takav tip... Legendarni centar o selektoru pod kojim je osvojio jedinu medalju koja mu je nedostajala.

Najuspešnija vaterpolo reprezentacija Srbije trijumfalno je u subotu stavila tačku na ciklus za pamćenje.

Šampioni sveta i Evrope osvojili su i olimpijsko zlato u Riju i tako objedinili sve titule, medalje i naslove!

Selektor Srbije Dejan Savić i ovoga puta nije želeo da skoči u bazen posle osvajanja medalje, čime je ostao dosledan svojoj praksi da slavi na suvom, dok su svi ostali u vodi.

"To je najveći problem, mamio sam ga, ali nisam smeo da mu priđem. Čovek neće i to treba ispoštovati", rekao je posle meča Slobodan Nikić.

On je nakon toga rekao i šta misli o selektoru Saviću.

"On je mega car, on je verovao u nas i dao nam je snagu... Takav šmeker, takav tip... On je legenda kakve nema, vi ne možete da zamislite koja je to energija, koliko on nas bordi, voli, možda je i najzasliužniji za ove naše uspehe", dodao je on.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar