OI: Crnogorci bez daha za medalju!

Vaterpolo reprezentacija Italije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Ostali sportovi 21.08.2016 | 06:45
OI: Crnogorci bez daha za medalju!
Posle poraza u polufinalima vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama u Brazilu, Italija i Crna Gora su morale da pronađu snage da se "saberu" i oporave.

Italijani su bili uspešniji u tome i osvojili su olimpijsku bronzu.

Italija - Crna Gora 12:10 (2:1, 3:3, 4:3, 3:3).

Činilo se da je meč rešen kada su Italijani, početkom poslednjeg dela igre, stekli tri gola viška (11:8), ali su Crnogorci uspeli da priđu na gol zaostatka na dva minuta pre kraja, da bi potom imali i napad sa igračem više za izjednačenje. Međutim, nisu uspeli da ga realizuju, odbranio je Tempesti. U međuvremenu su Crnogorci promašili i peterac (Ivović pogodio stativu).

Stigla je kazna od Matea Aikardija ili "Fantoma" (kako su ga nazvali italijanski mediji zbog zaštitne maske koju nosi), koji je sjajnim udarcem, sa desetak metara, doneo svojoj zemlji medalju.

I treće Olimpijske igre zaredom najbolji vaterpolisti Crne Gore završili su na četvrtom mestu. Pre četiri godine u Londonu, Srbija je bila bolja od Crne Gore.

Duel sa Italijom imao je sličan tok kao i onaj odigran u prvoj fazi takmičenja po grupama, s tim što je ovog puta četa Vladimira Gojkovića bila sigurnija u napadu ali i daleko slabija u defanzivi. Strateg "ajkula" je nakon poraza od Hrvatske najavljivao da će protiv Italijana promijeniti taktiku i da će njegov tim igrati na gol manje. Za takvu igru protiv "azura", utisak je, Crnoj Gori je nedostajao raspoloženiji čovek na golu.

Do polufinala fantastični Miloš Šćepanović nije tokom prve dve četvrtine imao rešenja za braću Prešuti (Nikolas i Kristijan) i Valentina Gala. Njegova zamena u nastavku, Radić, bio je još nesigurniji...

Crna Gora nijednom nije imala vođstvo protiv Italijana koji su meč otvorili sa dva vezana gola. Ipak, do početka treće četvrtine Crna Gora je uspevala da održi rezultatsku ravnotežu. Sredinom treće deonice Italijani su iskoristili pad u igri rivala i odlepili se ponovo na dva gola prednosti (6:8).

Ključni trenutak duela viđen je u finišu trećeg kvartala pri rezultatu 7:9, kada su Gojkovićevi izabranici tri puta pogodili okvir gola.

Početkom treće četvrtine Kristijan Prešuti je sa dva vezana gola u napadima sa igračem više podigao razliku na tri gola (8:11), i činilo se da je meč i defintiivno rešen. Naročito nakon što je Ivović sa peterca pogodio stativu...

Crna Gora je,međutim, imala snage za još jedan juriš. Radović i Ivović sveli su za minut minus na samo jedan gol (10:11). Crnorogci su nakon toga imali i napad za izjednačenje ali je Tempesti odbranio šut Radovića a Aikardo u narednom napadu, na pola minuta pre kraja, sa gotovo deset metara matirao Radića...

Crna Gora - Italija 10:12 (1:2, 3:3, 3:4, 3:3)

Olimpijski bazen. SUDIJE: Margeta (Slovenija), Naumov (Rusija). IGRAČ VIŠE: Crna Gora 12 (8), Italija 11 (6). PETERCI: Crna Gora 1 (0).

CRNA GORA: Radić (jedna odbrana), Draško Brguljan, Pasković, Petrović, Darko Brguljan 2, Radović 1, Janović 3, Čučković, Ivović 2, Mišić 1, Klikovac 1, Jokić, Šćepanović (dve odbrane).

ITALIJA: Tempesti (devet odbrana), Di Fulvio, Đito, Filjoli 1, Fondeli, Veloto, Nora 1, Galo 3, K. Prešuti 4, Bodega, Aikardi 1, N. Prešuti 2, Del Lungo.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar