Mentalni detoks popravlja život

Pre ili nakon odmora primenite anti-stres metode. Toksini ne truju samo naše telo, već i misli, zato je važno da uradite mentalni detoks.

Zdravlje 19.08.2016 | 08:19
Mentalni detoks popravlja život
Poslednjih godina postali smo svesni važnosti detoksikacije organizma, pa posežemo za čudotvornim napicima i dijetama ne bi li smo izbacili otrove. Ali, zaboravljamo mnogo važnije čišćenje koje je u današnje vreme postalo neophodno - mentalno. Jer, toksini ne truju samo naše telo, već i um.

Preplavljeni smo informacijama koje nas opterećuju i čine negativnim. Prebrzo živimo, nemamo kontrolu nad životom i dopuštamo da nas struja nosi, a da i ne pokušamo da zaplivamo. Upadamo u rutinu, zaboravljamo da zastanemo i proživimo trenutak. Često sami sebe kočimo jer ne umemo da stvari posmatramo iz drugačije perspektive. Nezadovoljstvo se kupi sve dok jednog dana ne eksplodira.

Mnogi ljudi nakon odmora požele da nešto promene u svom životu jer nakon uživanja u slobodnim danima prebrzo upadnu u rutinu svakodnevice i čini im se da njihov život nema smisla. Ali, svako vreme je pravo za mentalni detoks, kažu životni treneri preporučujući sledeće tehnike koje doprinose mentalnom čišćenju i oslobađanju od stresa.

Organizujte se - Kako starimo, vreme sve brže prolazi jer upadamo u rutinu, a ponavljanje istih radnji čini da nam se dani i nedelje stope i prolete. Jednostavan trik za usporavanje vremena leži u organizaciji dana čime ispunjavamo vreme korisnim aktivnostima. Ostavite, ipak, slobodan prostor u ličnom kalendaru, ne bi trebalo da vam svaki sat bude rezervisan jer ćete upasti u drugu zamku. Ako često govorite "ne mogu da stignem" i "žurim", znači da ste preplavljeni obavezama, pa revidirajte spisak, napravite prioritete i odreknite se nečega.

Vežba za mozakNa kraju svake nedelje, zapišite sve pozitivno što vam se dešavalo u prethodnih sedam dana. Prisetite se lepih susreta, zabavnih druženja sa prijateljima, pametnih razgovora, lepih filmova koje ste pogledali. Tako ćete pomoći svom umu da postane svestan čarobnih trenutaka koji se dešavaju, a koje često ne primetimo u moru trivijalnih i rutinskih događaja.

Fokusirajte se na rešenje umesto na problem - Ako ceo dan provedete kukajući na težinu predstojećeg zadatka, manje energije ćete imati za njegovo rešavanje. Kada primetite da se nervirate, zaustavite se i razmislite da li će taj događaj biti važan i za mesec ili godinu dana. Tvorac programa za mentalni trening Džejson Selk objašnjava da ljudska bića imaju biološku tendenciju da se fokusiraju na probleme umesto na dobre stvari u životu. Bilo da čitate novine, gledate vesti ili slušate razgovore u kancelariji, shvatićete da svi pričaju o problemima umesto o rešenjima. I zato, Selk predlaže da svakog dana napravite listu tri najvažnija zadataka koje treba obaviti i da se prvo posvetite njima. Takođe, oduprite se nagonu za perfekcionizmom jer on koči i demotiviše.

Ostanite u sadašnjosti - Jedna od najgorih stvari koje naš mozak radi je neprestano vraćanje na loše stvari koje smo doživeli, bilo da je reč o nečem što nam je neko rekao ili uradio, pa makar bilo i pre mnogo vremena. Kad primetite takve misli, vratite se u sadašnjost i fokusirajte se na pozitivne stvari koje se danas dešavaju. Takođe, ne dozvolite sebi da odlutate u budućnost brinući se o potencijalnim ishodima. Jedini trenutak nad kojim imate kakvu-takvu kontrolu je sadašnji.

Povežite se sa prirodom - Moderan čovek sve više gubi nit sa prirodom. Život u gradu ostavlja mnogobrojne posledice na psihu i telo, čineći nas anksioznim i nemoćnim da se izborimo sa stresom. Naš mozak je u petoj brzini jer je bombardovan mnoštvom informacija i prinuđen da neprestano donosi odluke. Zato je važno da se, kad god možemo, vratimo korenima. Dokazano je da šetnja po šumi leči telo, snižava puls i omogućava mozgu neophodan odmor. Eksperiment Univerziteta Stanford pokazao je da šetnja u prirodi ima moć da smanji nezdravu naviku razmišljanja o negativnim iskustvima i analiziranja njihovih uzroka i posledica, što je veoma važno za mentalni detoks. Šetnja gradom nema isti efekat. Ali, kad nemate vremena da odete vam grada, gledajte fotografije prirode, jer čak i to pomaže, kažu naučnici.

Budite zahvalni - Životni treneri savetuju da se zaustavite tri puta u toku dana, ujutru, u podne i pre spavanja, da razmislite o dnevnim događajima i kako ste se osećali zbog njih. Budite zahvalni za sve lepo što vam se desilo, od sitnica poput uživanja u sladoledu sa prijateljima, do krupnih stvari. Razmišljajte o onom što imate, a ne o stvarima koje vam nedostaju. Pa tako, ako nemate novca da idete na more, radujte se izletu u obližnji grad. Često zaboravimo šta je važno, pa zalepite stikere sa pozitivnim mislima po kući. Ili se prisetite poruke Dostojevskog: "Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrajao onako kako to one zaslužuju, uvideo bi da svako ima dovoljno sreće u životu".

Novosti
foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

19.08.2016 11:29

Kod nas je nemoguce uraditi mentalnu detoksikaciju

ODGOVORITE