Zakon ne propisuje objavu rezultata

Zavod za statistiku Republike Srpske saopštio je da zakonom nije propisano da se rezultati popisa stanovništva objavljuju u "Službenom glasniku BiH", te da je takva objava preuranjena i da je u suštini samo nastojanje da se tobože ozvaniče rezultati nastali obradom prema jednostrano donesenom programu.

Bosna i Hercegovina 18.08.2016 | 14:12
Zakon ne propisuje objavu rezultata
"Treba naglasiti da ni Međunarodna posmatračka operacija /IMO/ nije dala svoj konačan izvještaj, a tek nakon tog izvještaja, koji bi trebali da dobijemo na jesen, biće poznato da li takvi rezultati mogu da budu međunarodno priznati", navodi se u reagovanju Republičkog zavoda za statistiku povodom objavljivanja rezultata popisa u "Službenom glasniku BiH".

Iz Zavoda za statistiku Srpske napominju da to znači da je objavljivanje rezultata popisa stanovništva u "Službenom glasniku BiH", čak i ako nije zakonski propisano, preuranjeno, osim ako u Agenciji za statistiku BiH nisu sigurni da će i već pomenuti eksperti MMO verifikovati takve rezultate.

"Praksa međunarodnih eksperata i do sada je bila da verifikuju sve ono kakvo god da je, daleko od struke i zakona, samo ako dolazi iz Agencije za statistiku BiH, a suprotno je stavovima iz Zavoda za statistiku Srpske", navodi se u reagovanju.

Zavod za statistiku Srpske podsjetio da je program kojeg je jednostrano donio direktor Agencije za statistiku BiH, takođe, nije u skladu sa datim zakonom.

Rezultati popisa stanovništva juče su objavljeni u "Službenom glasniku BiH".

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hahaha

18.08.2016 20:47

Evo ih opet. Najnovija tura negiranja popisa. Komedija.

ODGOVORITE