Veoma topla i pretežno suva jesen

Iznadprosječno topla jesen zahvatiće veći dio Evrope, prognoziraju meteorolozi svjetski popularnog servisa AccuWeather.
Veoma topla i pretežno suva jesen na Balkanu sve do sredine oktobra.

Bosna i Hercegovina 18.08.2016 | 09:33
Veoma topla i pretežno suva jesen
U posljednjoj dugoročnoj prognozi objavili su da će stanovnici južne Evrope uživati u toploj i pretežno suvoj jeseni s obzirom na razvoj anticiklona preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska zadržavaće oluju sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

Toplotni udari iz Afrike i Mediterana tokom jeseni biće česti na južnim dijelovima Balkana, Španije i Italije i donositi temperature vazduha iznad uobičajenih za to doba godine.

Vrućina će više biti promjenjiva na području sjevernog Balkana, a neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se sve do sredine oktobra, objavio je AccuWeather.



Što se tiče padavina, biće ih manje nego što se očekuje u toku jeseni, ali će se i dalje s vremena na vrijeme pojavljivati oluje. Iako nas ne bi trebale brinuti poplave na širem području, one lokalne mogle bi pogoditi dijelove sjevernog Balkana.

U međuvremenu, suše u južnoj Italiji i južnom Balkanu će se nastaviti, pa i pogoršati, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj.

Količina padavina će se povećati tokom novembra.

Toplija prva polovina jeseni zahvatiće i prostor od Francuske, preko Švajcarske do Slovačke i Poljske, dok bi krajem oktobra i u novembru Belgiju, Holandiju, Dansku i sjever Njemačke mogli pogađati jaki vjetrovi.

Južni dijelovi Engleske, Norveške i Švedske imaće olujnu i kišovitu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati talase hladnijeg vazduha, a posebno od druge polovine novembra.

(Klix.ba)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aa

18.08.2016 08:31

AccuWeather Je neprecizan servis i uopste se netreba oslanjati na njihove informacije. Sjećam se 2014. GOD kad su bile poplave oni su najavljivali samo kišu dok je Igor Kovačić iz RHMZ RS upozoravao na mogućnost poplava

ODGOVORITE