OI: Ameri oduvali Argentinu! U 1/2-finalu na Špance!

Ne može se magijom protiv sile: Fenomenalna publika ispratila Argenitince u istoriju, Ameri idu na Španiju! Ubedljiv trijumf selekcije SAD - 105:78!

Košarka 18.08.2016 | 01:37
OI: Ameri oduvali Argentinu! U 1/2-finalu na Špance!
Prejaki su... Da se košarka igra jednu četvrtinu možda bi Argentina i imala neku šansu protiv Amerikanaca. Ovako, Jenkiji su u potpunosti opravdali ulogu favorita i ubedljivim trijumfom 105:78 plasirali se u polufinale olimpijskog turnira u Riju.

Tamo ih čeka snažna Španija, koja igra užasno dobru košarku na ovom turniru, ali ako izabranici Majka Križevskog budu ponovili večerašnju partiju i ozbiljno ušli u meč, pitanje pobednika se neće postavljati. Biće to ujedno i repriza finala iz Londona 2012. kada su Amerikanci dobili Crvenu furiju sa 118:107, pa su im dosta dužni. 

Večeras su samo u prvoj četvrtini Ameri bili anemični. Dozvolili su Skoli, Kampacu i napaljenim Gaučosima da se razigraju i dobar deo prvog perioda ih drže u zaostatku. Pred kraj četvrtine su dodali gas, razigrao se Kevin Durent koji je doveo Amerikance do 25:21 posle uvodnih deset minuta. U drugoj četvrtini nisu Gaučosi imali rešenje za američku ofanzivu. Leteli su Ameri po terenu, a pored raspoloženog Durenta, Irving, Kazins, Džordž i ostali su izrešetali koš Argentine za velikih 56:40 na poluvremenu.

U nastavku je viđena brza egzekucija u režiji Amerikanaca. Borbeni Argentinci morali su da potpišu kapitulaciju, ali se nisu dali i sa nekoliko lepih akcija uspeli su da ozare svoje raspevane navijače. Na kraju, meč je završen sa velikih 27 razlike u korist selekcije SAD koja je time nastavila ambiciozan pohod na zlato koje joj je imperativ na svakim Olimpijskim igrama.

Najefikasniji u redovima pobednika bili su već spomenuti Durent sa 27, Džordž sa 17 iDamarkus Kazins sa 15 poena. Kod Argentinaca Luis Skola je ubacio 15, Manu Đinobili14, a atraktivni Kamapaco 13 koševa.   

Videli smo još jedno četvrtfinale bez uzbuđenja. SAD mirno zakazao meč sa Španijom i označio rastanak preostalih članova čuvene klase Latinoamerikanaca.

Australija je razbila Litvaniju, Španci su rutinski i ubedljivo savladali Francuze, a Amerika još lakše ušla među četiri.

Ekipa Majka Kžiževskog "zapela" je u prvom poluvremenu i već do pauze stavila tačku na ishod utakmice. Do kraja su u centru pažnje bili navijači Argentine, koji su se delirijumom na tribinama oprostili od generacije koja im je donela mnogo radosti.

Ovaj četvrtfinalni poraz označio je sasvim siguran rastanak generacije koja je osvojila brojne medalje i 2002. u Indijanapolisu nanela prvi poraz američkom timu satavljenom od NBA košarkaša.

Manu Đinobili (39), Luis Skola (36), Andres Noćioni (37) i Karlos Delfino (34) igrači su koji su činili argentinsku ekipu koja je u poslednjih 15 godina donela svojoj naciji ogormne radosti, kao što su olimpijsko zlato iz Atine, olimpijska bronza iz Pekinga, srebro sa Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, titule prvenstava Amerike 2001. i 2011...

Sva četvorica večeras su izvesno stavila tačku na reprezentativne karijere.

Dok su tribine ječale, Amerikanci su se iznenađeni okretali oko sebe da vide šta se događa. Za to vreme, Argentinci u gledalištu klicali su svojim herojima, koje su ispratili kao šampione, što oni i jesu.

Manu Đinobili dobio je poseban aplauz na svom oproštaju od reprezentacije, koji je večeras doživeo i njegov saigrač iz San Antonija, podjednako legendarni Toni Parker.

Veče ubedljivih pobeda i oproštaja legendi.

SAD: Batler 7 (6 as), Durent 27 (7/9 za tri, 7 sk, 6 as), Džordan 2, Lauri 5 (6 sk), Barns 3, Derouzan 6, Irving 11, Tompson 4 (0/6 za tri), Kazins 15, Džordž 17 (1/5 za tri, 8 sk), Grin 1, Entoni 7.

ARGENTINA: Skola 15 (10 sk), Đinobili 14 (2/7 za tri, 7 as), Kampaco 13 (9 as, 4 ukr), Laprovitola 5, Brusino 2, Delfino 3, Delija, Noćioni 12, Dek 2, Mainoldi 2, Garino 8, Akunja 2.

Raspored četvrtfinala (utorak):

Australija - Litvanija 90:64
Španija - Francuska 92:67
SAD - Argentina 105:78
Srbija - Hrvatska 3.15

Parovi polufinala: Španija - SAD, Australija - Srbija/Hrvatska

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar