Baždarević: Jajalo je pod upitnikom za Estonce!

Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine najavio da će konačan spisak igrača za utakmicu protiv Estonije saopštiti najduže do 23. avgusta.

Fudbal 19.08.2016 | 10:30
Baždarević: Jajalo je pod upitnikom za Estonce!
"Moramo vidjeti još neke stvari, jer imamo problema i sa povredama pojedinih fudbalera koje smo planirali za susret prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji", rekao je popularni Meša.

Ne krije da je računao i na Matu Jajala, koji je stekao pravo nastupa za nacionalni tim BiH, ali igrač Palerma se povrijedio i upitan je njegov debi u meču sa Estoncima, 6. septembra u Zenici.

”Razgovarali smo i povrijedio je tetivu. Vidjećemo koliko će morati pauzirati i od toga će isključivo zavisiti da li će biti na konačnom spisku od 22 ili 23 igrača na koje ćemo računati za Estoniju”, rekao je Baždarević i dodao:

”Nemamo samo problema sa Jajalom. Nije igrao ni Senad Lulić, van stroja bio je i Emir Spahić. Čekam vikend, obaviću sa njima razgovore i vjerujem da će biti u timu BiH za uspješan start u kvalifikacijama”.

Utakmicu sa Estoncima stručni štab, predvođen Baždarevićem, studiozno priprema. Prikupili su, kaže, mnoge informacije o protivniku koji ”ne treba se niko zavaravati, nije nimalo naivan”.

”Nisu oni loši. Isto tako jasno treba reći da nisu ni bolji od nas. Samo nas pobjeda zanima protiv Estonije i biće je teško ostvariti. Treba nam teška, ekstremna ozbiljnost. Ako to tako shvatimo, imamo i snage i kvaliteta za prvi korak u kvalifikacijama, osvajanje tri boda, stvaranje stabilnog, jakog temelja za izgradnju kvalitetne kuće iz koje ćemo na kraju putovati na Mundijal u Rusiju 2018. godine”, kazao je Baždarević.

Prelaskom Envera Lugušića u reprezentaciju Japana, ostalo je upražnjeno mjesto u stručnom štabu BiH oko kojeg se puno polemisalo i spekulisalo posljednjih dana. Baždarević je poručio da trener golmana neće biti izabran do utakmice sa Estonijom.

”Nećemo dobiti trajno rješenje za trenera golmana do susreta sa Estonijom, iz prostog razloga jer do tada neće se stići provesti neophodna procedura izbora, prikupljanje svih prijedloga iz svih lokalnih saveza, te neće biti ni sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH koji treba da izabere trenera, naravno, u dogovoru sa nama u stručnom štabu. Za utakmicu sa Estonijom trenera specijalistu golmana privremeno ćemo koristiti iz druge bh. selekcije. Da li će to biti mlada, juniorska ili ženska reprezentacija odlučićemo u idućim danima”, tvrdio je Baždarević, pojasnivši da će stručni štab biti kompletan do kraja septembra, kao i da su napravljeni brojni pomaci u mnogim segmentima:

”Nekada se stvarno bespotrebno diže prašina oko nekih stvari. U proteklom periodu napravili smo dobar posao. Radimo puno i već sada imamo odličnu bazu od 35 igrača. Dobra budućnost reprezentacije je zagarantovana postepenim uvođenjem svježih snaga koji će u danima, mjesecima i godinama zamijeniti naše možda danas i najbolje igrače”.

Okupljanje reprezentativaca BiH za utakmicu sa Estonijom planirano je za 29. avgust u Sarajevu, odnosno na Ilidži. Najbolji bh. fudbaleri treniraće na stadionu u Hrasnici do odlaska na finalni dio priprema u Trening kamp u Zenici.

Baždarević ovog ljeta, priča, nije bio na klasičnom godišnjem odmoru. Proveo je svega tri dana u Brelima (Hrvatska) na Jadranskom moru.

”I kada sam uhvatio tri slobodna dana, dole je bila kiša, nevrijeme. Otišao sam do Splita i gledao utakmicu Hajduka, ali tada nije nastupio Tino Sven Sušić. Propali su mi tada ti planovi. Imao sam i peh posljednjih dana jer sam na nekom od putovanja, ko zna gdje, izgubio određene dokumente, ličnu kartu. Sada sam u Francuskoj jer ponovo apliciram za izgubljene dokumente, odjavljujem, prijavljujem... Srećom, pasoš nisam izgubio”, otkrio je Baždarević.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar