Mimo volje odbrane zaključen postupak

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je mimo volje odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića odluku da zaključi dokazni postupak odbrane na suđenju, rekao je Srni Mladićev advokat Branko Lukić.

Republika Srpska 17.08.2016 | 11:15
Mimo volje odbrane zaključen postupak
"Juče se desilo nešto neuobičajeno, ja barem nikada nisam video da sudije u ime neke od strana zaključuju njihovu fazu postupka. Veće je odlučilo da mimo naše volje juče zaključi fazu odbrane", dodao je Lukić.

On je istakao da je vijeće odlučilo da završi predmet odbrane, sa obrazloženjem da su ostale smo još dokazne stvari koje ne utiču na dužinu postupka.

"Objašnjenje meni lično nije logično, pošto upravo dokazi utiču direktno na dužinu postupka. Veće nije imalo neki razlog da iznese koji bi imao temelja, nego su rekli da to što je ostalo još neće uticati na dužinu postupka", naveo je Lukić.

Komentarišući razloge za donošenje ovakve odluke, Lukić je rekao da je činjenica da se Tribunal zatvara i da je izvedeno dosta dokaza, pa vjerovatno vijeće smatra da nema potrebe da se čeka da bi se izvela još dva do tri svjedoka odbrane.

"Pored svega što se dešavalo u sudnici, ovo je samo nastavak, tako da nismo uopšte iznenađeni. Mi smo tokom celog postupka tretirani drugačije od tužilaštva i to ćemo i da iznosimo u našim budućim podnescima. Tako da nije iznenađenje. Navikli smo već da nas gledaju kao na neprijateljsku stranu, a ne kao jednaku stranu", rekao je Lukić.

On je dodao da će danas kasno popodne tim odbrane odlučiti šta dalje da radi, ali da je u ovom trenutku postupak izvođenja dokaza odbrane generala Mladića zaključen.

Haški tribunal donio je juče odluku o zatvaranju dokaznog postupka na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, iako su se branioci tome protivili ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicu svjedoka.

Do kraja suđenja Mladiću ostaje da tužioci i branioci ulože završne podneske i iznesu završne riječi. Sudije će naknadno saopštiti kada će to biti.

Raspravno vijeće je odbrani i tužilaštvu dalo rok do 25. avgusta da se izjasne koja bi kazna bila primjerena, ukoliko general Mladić bude proglašen krivim. 

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lol

17.08.2016 09:35

Zavjera!

ODGOVORITE
Name

Djikan

17.08.2016 11:21

Sratko!

ODGOVORITE