Ove godine na poslu poginula četiri radnika

Od početka godine u Republici Srpskoj na radnom mjestu poginula su četvorica radnika, a dvadesetak je teško povrijeđeno, podaci su Inspektorata Republike Srpske.

Republika Srpska 16.08.2016 | 07:33
Ove godine na poslu poginula četiri radnika
Republička inspekcija rada je za šest mjeseci ove godine izvršila 3.000 kontrola, od kojih trećinu u oblasti zaštite na radu, a u 40 odsto slučajeva utvrđeni su propusti u sprovođenju mjera zaštite na radu.

Izdata su 84 prekršajna naloga u vrijednosti od 186.450 KM i podneseno je 14 prekršajnih prijava. Prema riječima Čede Risovića, glavnog republičkog inspektora, kao najrizičnije djelatnosti rada izdvajaju se šumarstvo i drvna industrija, građevinarstvo i elektroprivreda.

"Kada je riječ o stanju u oblasti zaštite na radu poslodavci i dalje nedovoljno pažnje posvećuju preventivi, a kontrole su pokazale da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te na propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu", kazao je on.

Podsjećamo, posljednji radnik koji je život izgubio na poslu je Rajko Štrbac (35), radnik preduzeća "Bos agro fud" iz Srebrenice, koji je poginuo u nesreći koja se u prošli petak desila u hladnjači ovog preduzeća.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar