Podvala: U kafanama služe lažni med

Med koji se služi u kafićima, restoranima i hotelima nije ni izbliza sličan pravom medu, kažu u Savezu udruženja pčelara Republike Srpske.

Republika Srpska 15.08.2016 | 11:32
Podvala: U kafanama služe lažni med
Damir Barašin, sekretar Saveza, kaže da se u ovom medu ustvari nalaze zašećerni kukurzni dodaci koji se koriste u konditorskoj industriji.

"Ovi proizvodi su biloški ispravni, ali to nije med iako se tako prodaje", kaže Barašin.

Dodaje da ugostitelji kilogram od 100 komada lažnog meda plaćaju od pet do sedam KM.

"Nema teorije da se pravi med na veliko prodaje ispod devet KM po kilogramu", kaže Barašin.

On navodi da, kada bi se odlučio da upakuje svoj med i prodaje ga ugostiteljima, ne bi mogao da ga proda ispod minimalno 12 KM.

Božo Kakuča iz Višegrada, član Upravnog odbora Saveza ispričao je da su jednom organizovali skup pčelara u Banjaluci na kojem je bio predsednik Svetske asocijacije pčelara.

"On je uzeo med koji su mu servirali u hotelu uz čaj, analizirao ga i utvrdio da je reč o falsifikatu", rekao je Kakuča.

(Blic.rs)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

rob

15.08.2016 09:45

Pravi med je preskup ne znam zbog cega ni pdv ne placaju celari

ODGOVORITE
Name

Brko

15.08.2016 15:10

Lako je pcelarima palamuditi nemaju zaposlenih radnika,ne placaju doprinose,nisu registrovani ne dolazi im inspekcija, ne placaju pdv i stalno nesto pametuju a secer daju pcelama u neogranicenim kolicinama

ODGOVORITE
Name

Tetak mata

16.08.2016 06:45

Pa Damire otkrio si toplu vodu taj med ne prodaje kafić nego neki diskont pa reci njemu a kafić ga daje uz čaj i ne naplaćuje ga e stvarno si ono ... al eto moraš i ti opravdati svoje izmišljeno radno mjesto

ODGOVORITE
Name

Rada

08.09.2016 19:10

Pravi pčelinji med nikad nije preskup... :-)

ODGOVORITE