Neispunjene mjere iz Ekonomske politike

Vlada Republike Srpske ispunila je samo mali dio mjera koje je predvidjela Ekonomskom politikom za ovu godinu, a ona ključna – smanjenje poreza i doprinosa koje vlast već duže vrijeme obećava, očigledno neće biti ispunjena, kažu privrednici i ekonomski analitičari.

Republika Srpska 15.08.2016 | 08:46
Neispunjene mjere iz Ekonomske politike
Vlada Republike Srpske obećala je Ekonomskom politikom za ovu godinu smanjenje poreskog opterećenja rada, redefinisanje funckije Zavoda za zapošljavanje Srpske, početak procesa reindustrijalizacije u svim oblastima prerađivačke industrije, privatizaciju firmi u državnom vlasništvu, ograničavanje rokova plaćanja, unapređenje rada kontrolnih službi, reformu javnih preduzeća, jane uprave, zdravstvenog sektora i mnoge druge.

Međutim, nakon donošenja Akcionog plana za realizaciju Ekonomske politike bilo je jasno da će i ova godina proći bez značajnijih reformi, s obzirom na to da je donošenje ključnih mjera predviđeno tek krajem trećeg kvartala ili čak i u decembru.

Takva situacija je, između ostalog, sa smanjenjem stope poreza i doprinosa. Iako privrednici na ovome godinama insistiraju i iako im je Vlada rasterećenje obećala, od toga u ovoj godini po svemu sudeći neće biti ništa, posbeno ako imamo u vidu da je smanjenje poreskih opterećenja Vlada uslovila povećanjem stope PDV-a, za šta je potrebna saglasnost na nivou BiH i što za sada nije u planu.

Škrebić: Ne možemo svake godine pisati istu ekonomsku politiku

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić kaže za CAPITAL da zbog nesaglasnosti vlasti na nivou Republike Srpske i BiH još uvijek nije došlo do smanjenja poreskih opterećenja u Srpskoj.

On ističe da je očigledno da od smanjenja poreskih opterećenja neće biti ništa, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je ovo izborna godina.

„Sve to je ostalo na čekanju, osim poreza na dobit jer dividenda više nije oporeziva, kao ni i u FBiH. Sve druge stope su ostale iste i smatramo da su one visoke i da se moraju svesti na nivo prije krize“, istakao je Škrebiić.

Dodao je da će poslovna zajednica prije donošenja ekonomske politike za 2017. godinu postaviti pitanje šta je sa realizacijom stare.

„Ne možemo svake godine pisati istu ekonomsku politiku koju nećemo realizovati. Moramo dobiti odgovor na pitanje zašto se već nekoliko godina predviđene mjere ne ispunjavaju. Mi i nemamo primjedbi na sam sadržaj dokumenta, ali je veliki problem što se ono što je napisano u praksi ne sprovede“, naglasio je Škrebić.

Najbitnije mjere ostavljene za kraj godine

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević ističe da će se o realizaciji Ekonomske politike detaljnije moći govoriti krajem godine, s obzirom na to da su najkrupnije mjere ostavljene baš za taj period. Ipak, ni on ne očekuje da će u ovoj godini doći do smanjenja poreskih stopa.

„Očigledno je da ove godine neće doći do smanjenja poreza i doprinosa s obzirom na to da smo već na pragu septembra i teško je očekivati da će se do kraja2016. nešto desiti po tom pitanju. Ipak, možemo reći da su se u toku ove godine osjetili efekti zakonskih izmjena kojima je, na našu inicijativu, došlo do povećanja neoporezivog dijela troškova pripremanja toplog obroka u vlastitim restoranima te ukidanja oporezivanja dividende“, rekao je on.

Dodao je da je izrađen i registar parafiskalnih nameta u kojem je pobrojano 346 neporeskih nameta, ali da je sada potrebno da se uradi analiza koja bi pokazala koliki se prihodi ostvare na osnovu tih nameta i kako se taj novac troši te da se utvrdi njihova svrsishodnost i ukinu oni koji nemaju opravdanje.

„Ogroman broj parafiskalnih nameta je kočnica privrednog rasta i razvoja“, naglasio je Blagojević.

Član Udruženja ekonomista Srpske „SWOT“ Predrag Duduković ističe da nijedna ekonomska politika u posljednjih nekoliko godina nije ostvarena ni u najmanjoj mjeri.

„Međutim, čini mi se da je u ovoj godini, da li zbog nadolazećih izbora ili ne, nešto urađeno, a to je izrada registra parafiskalnih nameta. To je jako bitna stvar, ali ona sama po sebi ne doprinosi bolje poslovnom ambijentu, već je dobra polazna osnova koja pokazuje koliko je teško poslovati u Republici Srpskoj“, istakao je Duduković.

Iako je Vlada Republike Srpske izradu registra parafiskalnih nameta obećavala i u nekoliko posljednjih ekonomskih politika, on je donesen tek ove godine i to pod pritiskom Međunardonog monetarnog fonda (MMF) i Reformske agende.

Dudaković naglašava i da od onog što je najbitnije, a odnosi se na smanjenje raznih davanja, kako poreskih tako i neporeskih, u ovoj godini najvjerovatnije neće ništa biti.

„Što se tiče registra, tek sada treba da se vidi šta privrednici plaćaju i da li se to može smanjiti. Kada je u pitanju reforma javne uprave, koja je opterećena viškom radne snage, mislim da ni to pitanje neće biti na dnevnom redu ove godine, ili bar ne do izbora. Samim tim u ovoj godini ne možemo očekivati bilo kakvo značanjo poboljšanje poslovnog ambijenta“, naglasio je Duduković.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.08.2016 08:14

Da bi se ispunilo "TREBA ZNATI, TREBA HTJETI."

ODGOVORITE
Name

Oglo Culibrk

15.08.2016 12:52

Iz supljeg u prazno, zamajavanje. A omca se steze oko vrata

ODGOVORITE