Katastrofalan položaj boraca u Srpskoj

Kandidati Srpske demokratske stranke za odbornike u Skupštini grada Banjaluka, među kojima su odlikovani i demobilisani borci, kao i djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, održali su kod spomenika Banu Milosavljeviću u Banjaluci konferenciju za novinare, sa koje su ukazali na katastrofalan položaj boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica.

Republika Srpska 14.08.2016 | 16:14
Katastrofalan položaj boraca u Srpskoj
Boračkoj populacij je u posljednjih 10 godina uskraćena su minimalna prava koja im pripadaju, kažu u SDS-u.

Prema Parlamentu Srpske će uputiti zahtjev da se donese zakon koji će sankcionisati omalovažavanje srpskih boraca, pogotovo od strane onih koji su rat proveli baveći se kriminalnim aktivnostima.

Dok u najvećem gradu Srpske oko 15% djece poginulih boraca još nije stambeno zbrinuto, poručili su potomci nastradalih pripadnika Vojske Republike Srpske, pojedinci bliski vladajućoj strukturi, u posjedu imaju i po nekoliko nekretnina.

Dvadeset godina poslije rata, poručeno je, vlast još nije riješila ni problem zapošljavanja djece boraca i ratnih vojnih invalida.

Nepostojanje centralnog spomen obilježja borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, kažu u SDS-u je neprihvatljivo. Traže da spomenik konačno bude izgrađen, i to na mjestu gdje su i održali konferenciju za novinare – pored spomenika Banu Milosavljeviću.

Iz Srpske demokratske stranke su poručili da je neprihvatljivo, da demobilisani borci mlađi od 60 godina nemaju pravo na borački dodatak. Tvrde da im je namjera da to uskoro bude ispravljeno jer se radi o diskriminaciji.



(BN televizija)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Intergaj

14.08.2016 14:26

Boraca i borackih dodataka se sjetite samo kad je predizborna kampanja, sram da vas bude sve i u poziciji i u opoziciji

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

14.08.2016 14:50

Draga braćo i sestre.Novo i nepoznato niste ništa rekli.Sve se zna.Da vidite kako su Dubrovčani ispoštovali svoje borce u zemlju bih propali.Ispoštovali su svakog do jednog ,radnim mjestom,mirovinom,a u nas dezertere zaposlili na budžete.da im se oduže.Pravi borci krepavaju.Sjutra kad bi zaratilo ne bih ko puške imo uzet.Nek je na čast i obraz svim srpskim vođama i političarima koji su vladali zadnjih 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Kure

14.08.2016 16:09

Ne kenjaj s.r.njo u Hercegovini su zaposlena skoro sva djeca poginulih gdje niko ne radi.

Name

za Kureta

15.08.2016 08:45

Možda tvoji. Moj nije niko.

Name

Banja Luka

14.08.2016 15:30

Podrska iznesenim kritikama i prijedlogu za poziciju spomenika.Krajnje je vrijeme da se ova ideja realizuje i iskreno se nadam da ce nakon oktobarskih izbora ovi ljudi odlucivati o tome.

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.08.2016 16:32

Eto sve smo probleme rijesili pa je srećom spomenik ostao kao najveći problem.

Name

re

14.08.2016 21:50

Kome spomenik, kad uskoro nece biti nikoga, sve ode preko,..pukli smo

Name

zna li neko odgovor?

14.08.2016 15:57

STA RADE BORACKE ORGANIZACIJE?????

ODGOVORITE
Name

re

14.08.2016 17:17

Jedu janjetinu nece valjda slusati sta ovi pricaju!!!

Name

Re re

14.08.2016 19:47

Post je, jede se riba...Grigorije tako rekao.

Name

domi

15.08.2016 10:20

BORACKE ORGANIZACIJE TREBA UKINUTI,TU JE SVE SLJAM DO SLJAMA!!!

Name

Petko

14.08.2016 16:46

Samo šaljete poruku kako će neki budući borci proći. Ko je lud branice ovo što se još zove RS. Ova privatna prcija kriminogeno-politickih sekti koje se izivljavaju na nama. SNSD, SDS, PDP...ne zna se ko je gori

ODGOVORITE
Name

pop

14.08.2016 16:49

I treba tako kada sute i trpe, dok su dezerteri na vlasti ovako ce i ostati i te boracke organizacije su korumoirane, presjednice bune dok im vlas ne napuni dzep i onda rade za vlast u stetu boraca. Treba to sve ukinuti da jednom i zauvijek jasno znamo da smo se borili za dezertere tajkune.i onaj jadni boracki od 120 KM kasni pola godine.

ODGOVORITE
Name

Armagedon

14.08.2016 17:32

Jedno pitanje za sve buduce odbornike u skupstinama opstina i gradova. Kako vas nije sramota uzimati odbornicke mjesecne naknade, mi bivsi pripadnici VRS za stvaranje Republike Srpske nismo trazili nista, pa ni vase "odbornicke plate". Besplatno smo ratovali za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda. Jel bilo teze 4 godine ratovati, gubiti zivote i zdravlje ili sjediti u odbornickim klupama. Gradjani Republike Srpske, potencijalni biraci, natjerajte one koji traze da glasate za njih da se ukine odbornicki dodatak, da se uvede samo odbornicka dnevnica i to samo za one koji prisustvuju skupstinama. Trazite od kandidata za nacelnike opstina i gradova da im mjesecna plata ne prelazi iznos u visini tri prosjecne plate za opstinu ili grad gdje se kandiduju. Ne dozvolimo da oni uniste ono sto smo mi krvlju stvorili. Mi smo svoj patriotizam pokazali od 1992-1995 godine, oni svoje lesinarstvo pokazuju danas. Zaustavimo ih na isti nacin kako smo zaustavili ABiH, HVO i HV. Budimo ponosni potomci Zivojina Misica, Petra Bojovica, Radomira Putnika, Stepe Stepanovica, Milana Tepica... Zivojin Misic - Na samrti, svojoj zeni i najvecem i jedinom drugu i saborcu u zivotu (koja je inace Njemica porijeklom iz Francuske) Lujzi rekao je: "Ne ostavljam ti ni novaca ni bogatstva, vec samo jedno casno ime i jedan vojnicki mundir. Vise od toga nisam mogao."

ODGOVORITE
Name

re

14.08.2016 17:47

Sve je to pametno sto ti pricas samo stoje rat zavrsio prije 20 i kusur godina sto se nisu snasli u zivotu svi bi dzabice!!!

Name

Armagedon

14.08.2016 21:28

Kad vec spominjes "snalazenje" ratnih profitera i dezertera u reziji svih dosadasnjih vlada Republike Srpske, moras da budes svjestan da mi nikad vise necemo ratovati da bi branili kapital ratnih profitera i dezertera, niti ce mo to dozvoliti svojoj djeci. Jednostavno dva puta istu gresku necemo ponoviti, sve cemo ostaviti i otici za sva vremena sa ovih prostora. Najveci neprijatelj Republike Srpske i Srba nisu Hrvati i Bosnjaci, vec vladajuce politicke oligarhije Republike Srpske. Nas Srba je svakim danom sve manje i manje, a njih Bosnjaka je sve vise i vise. Mozes da zatvaras oci pred tom cinjenicom koliko god hoces, ali nasa sudbina je u bliskoj budicnosti sve izvjesnija, lagano napustanje Republike Srpske, i selidba u Srbiju i na Zapad.

Name

Over

14.08.2016 21:47

Dzaba, kasno je, jos malo pa nestalo

Name

Piksi

14.08.2016 18:06

Jedan uhljeb potroši više za vikend nego što moj otac, ranjen u ratu, dobije "krvarinu"...i neka propadamo kao narod, kad smo prema sami sebi takvi.

ODGOVORITE
Name

Dezerter

15.08.2016 08:46

Baš me briga za položaj boraca. Kad se predsjednik I vrh entiteta ne češu, što bi mene. I treba da je katastrofalan, kada ne znaju da cijene svoje tijelo I život. Šta su sve dozvolili do sada, šta je sad problem? Eto im ratnog druga. predsjednika, neka se njemu obrate.

ODGOVORITE
Name

nebitno

15.08.2016 10:09

Kome je dobro neka glasa za dodikovce, a kome nije neka traži od drugih konkretna socijalna davanja i to ako treba napismeno, da ne bi bili prevareni, kao što su poniženi do sada od Dodika, Pavića i Đokića ....

ODGOVORITE
Name

Umrite djiksoni

15.08.2016 11:39

Ali lagano!

ODGOVORITE
Name

prasinar

15.08.2016 13:49

Pazi mila majko kakva je to sad odjedared velika briga za borce?Nijedna vlast nije kriva za ovako katastrofalno stanje u kojem se nalazi boracka populacija. Naj veci krivac za to je BORS. Kada je vrh BORS-a u 20 godina svog postojanja pozvao nezadovoljne borce na proteste ....NIKADA. Pokusao je neki VUKOTIC prije dvije godine, ali nije bilo dovoljno kriticne mase da se izvrsi pritisak na vlas,Nema tu vajde dok ovi politicki navijaci izlaze na ulicu pred izbore i traze nekakva prava za boracku populaciju. Samo sistemsko rjesenje je pravo rjesenje !

ODGOVORITE
Name

DrAgan

16.08.2016 13:40

Ne znam zasto mijesate borce u te vase politicke bljuvotine. Ja sam borac od 1991 godine i izasao sam iz rata sa 25 godina zivota. Od ove drzave nisam dobio nista, cekao sam na red. Prioritet su bila djeca poginulih boraca ali imam osjecaj da te osobe ne zele da sjasu sa drzavnih jasala. Pojedini nikako da shvate da jesu i uvijek ce biti sinovi i kceri nasih poginulih saboraca ali djeca vise nisu. Imaju vise godina neko ja kada sam izasao iz rata. Mislim da se ova drzava "dovoljno" oduzila toj populaciji dok je nas koji smo za nju dali sve osim zivota gurnula na margine zivota. Niti jedna politicka partija pa cak ni BORS ili Veterani RS ne smiju da svojataju borce. Borci su najbrojnija populacija u Republici Srpkoj i oni su najvise za nju dali a najmanje dobili. Svaka vlast se s razlogom boji boraca i zato ih sada svi nastoje staviti pod svoje skute. Borci se moraju izdici iznad svega ovoga i moramo Republiku Srpsku staviti iznad svega.

ODGOVORITE
Name

VRS 1992-1996

16.08.2016 18:09

Sve dok je na čelu BORS-a Savcčić koji prima izuzetno visoku penziju iz Srbije, a dobro je plaćen kao predsjednik boračke od Boračke organizacije nema ništa. On i njegove penzionisane kolege (Torbica, Četković,Prodanović i drugi) uzimaju hljeb poštenim srpskim borcima. Tako su radili i dok su bili aktivni primali su po dvije plate, a za ratni period su naplatili sve moguće i nemoguće naknade.

ODGOVORITE